Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Haitiben meghalt honfitársaikat gyászolják a kínaiak

Kínában a média nagy terjedelemben és központi helyen foglalkozott kedden a Haitiből hazahozott nyolc kínai áldozattal, a központi televízió élőben közvetítette a holttestek megérkezését és az azt követő búcsút.
Az egész ország gyászolja a négy békefenntartó rendőrt és a földrengés napján Haitibe érkezett konzultációs csoport négy tagját, akiknek a holttestét az ENSZ-képviselet helyi központjának romjai alól ástak ki a kínai mentők szombaton, illetve vasárnap. A médiában mindegyiküket egyenként bemutatták, a televízióban volt, akit korábban készült interjúrészlet újraközlésével idéztek meg.

Emlékükre gyertyás virrasztást tartottak például Anhuj (Anhui) tartomány Hansan (Hanshan) megyéjének kisiskolásai. A sajtóban megjelent éjszakai képeken látható, amint a könnyes szemű gyerekek kezében gyertya, előttük ugyancsak gyertyákból kirakott szív formában ez olvasható: Haiti 1.12. A kezükben tartott feliratokon a haiti emberekkel való együttérzésüket fejezik ki és a kínai hősöket méltatják.

A repülőtéren kedden vörös szőnyegen, sorfalak között vállon hozták a nemzeti zászlóval letakart koporsókat, mellettük az áldozatok portréját. A család és a kollégák mellett ott volt és beszédet mondott Csou Jong-kang (Zhou Yongkang), a kommunista párt központi bizottsága politikai állandó bizottságának tagja, tehát a kilenc legbefolyásosabb politikus egyike, aki korábban külön is felkereste a családtagokat.

A közbiztonsági minisztérium posztumusz "forradalmi mártír" címet adományozott a földrengés áldozatainak és anyagi kompenzációt ígért a hozzátartozóknak.

A nyolc koporsót, nyolc fehér halottszállító autóval szállították a Peking nyugati részében - a repülőtértől mintegy 45 kilométerre - fekvő nevezetes Papaosan (Babaoshan) forradalmi temetőbe. Az utat gyászolók hosszú sora szegélyezte.

Kedden elkészült Jackie Chan és Tan Csing (Tan Jing) dala a "Hazahozunk", amit a központi televízió (CCTV) közvetlenül az élő repülőtéri közvetítés előtt bemutatott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszország új nagykövetet küld Ukrajnába

Dmitrij Medvegyev orosz elnök kedden úgy döntött, hogy Ukrajnába küldi Mihail Zurabovot, az öt… Tovább olvasom