Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Haitiból ismét gyarmat lehet

A Haiti településeit romba döntő földrengés következményei ugyan még beláthatatlanok, ám az Egyesült Államok, Franciaország és Brazília máris vitázik a szigetország irányításában játszott vezető szerepről. A helyi kormányzat tehetetlen, az állam- és a kormányfő egy rendőrőrs udvarán, mangófák alatt intézi az államügyeket - írta a spiegel.online.
A pusztító földrengés nem kímélte az állami épületeket sem: a parlament, a minisztériumok, bíróságok, börtönök romokban hevernek. A kormány erejét olyannyira meghaladják a tennivalók, hogy René Préval államfő a főváros, Port-au-Prince repülőterét amerikai fennhatóság alá helyezte. Ez viszont nemzetközi zúgolódást váltott ki. Párizs és Brasilia hivatalosan panaszt nyújtott be Washingtonban, kifogásolva, hogy amerikai katonákat szállító repülőgépek soron kívül kapnak leszállási engedélyt Haitin, míg segélyszervezetek gépeit átirányítják a szomszédos Dominikai Köztársaságba. Az USA "annektálta" Port-au-Prince repülőterét - méltatlankodott Bernard Kouchner francia külügyminiszter.

Mérgesen reagált a brazil kormány is. A 9000 főt számláló ENSZ-békefenntartók (Minustah) vezető erejeként beleszólási jog illet meg bennünket - érveltek Washingtonban a brazilok, akiknek eszük ágában sincs feladni a sziget fölötti ellenőrzést. Haiti újjáépítése a jövőben is Latin-Amerika hatáskörében kell, hogy maradjon - véli a regionális hatalom.

Nem úgy néz ki azonban, hogy az amerikaiakra nagy hatást tenne a kritika. A tengerészgyalogosok máris kész helyzet elé állítják a zúgolódókat: az ő kezükben van a főváros repülőtere. Emellett a Carl Vinson repülőgép-anyahajó is elérte Haitit, így az amerikaiak további "úszó leszállópályával" rendelkeznek a térségben.

Haiti egykori gyarmati ura, Franciaország azonban nem adta fel azt a szándékát, hogy érvényt szerezzen befolyásának a szigeten. Egy brüsszeli tanácskozáson Párizs hétfőn meggyőzte EU-partnereit arról, hogy európai rendőröket küldjenek Haitira. Az Európai Csendőri Erők így hamarosan 150 fővel képviselhetik magukat a karibi országban. Párizs eredetileg ezer fő küldését szorgalmazta.

Haiti névleg demokrácia ugyan, ám politológusok óvatosan bának ezzel a fogalommal. Egyesek szerint az ország még mindig csak úton van a demokrácia felé. 2004 óta Haiti de facto ENSZ-protektorátusnak számít, a rendről és a belbiztonságról a 9000 fős Minustah katonái gondoskodnak. Az országnak nincs saját hadserege, a rendőrség felépítése még mindig folyamatban van: a kiképzést ENSZ-szakemberek végzik, miként a választások megszervezését is a világszervezet vállalja magára.

A földrengés újból az amerikai jelenlét megerősödését vonhatja maga után. Az Egyesült Államok legutóbb 1994-ben vonult be húszezer katonával Haitira, visszasegítve a hatalomba a puccsal eltávolított Jean Bertrand Aristide elnököt. Most viszont az Obama-kormány kínosan ügyel arra, hogy elkerülje a megszállás látszatát. Washington inkább partnere akar lenni a haiti kormánynak - bizonygatta a State Department egy tisztviselője.

Préval és társai mindazonáltal belátható időn belül csak alárendelt szerepet fognak játszani. Az elnök és a kormányfő már eddig is jobbára a külföldi segélyezőkhöz fűződő kapcsolatok ápolásával törődött; utóbbiak finanszírozzák a haiti költségvetés legnagyobb részét. Henry Carey, a Georgia State University professzora úgy véli, hogy a földrengés nyomán jelentősen meghosszabbítják az ENSZ-erők megbízatását. A protektorátus hatásköre bővülni fog, Haiti ismét "gyarmat" lesz - ezúttal az ENSZ gyarmata. Ez akár pozitívumként is felfogható, amennyiben folytatódni fog a politikai és gazdasági stabilizálódás.

Olvasóink írták

 • 4. floridaimagyar 2010. január 19. 00:12
  „Nem vagyok a gyarmatostias hive - de nehany helyen jol bejott. pl Perto Rico miota USA gyarmat lett sokkal jobban megy ott az embereknek gazdasagilag, es mindeket fel jol jart vele. Ugyanez igaz jo par mas USA gyarmatra is Haitiban olcso a munkaero - odatehetnenk egy par gyarat hogy legyen az embereknek mukaja, es mindenki jol jarna vele. Brazilianak nincs akkora kapacitasa es Franciaorszag meg tul messze van.”
 • 3. sima 2010. január 18. 21:59
  „Magyarország nem tart rá igényt ?”
 • 2. adamantium 2010. január 18. 21:25
  „sauron2 és miért? Brazilia fővárosa Brasilia nevű város a megfelelője Franciaország fővárosának Párizsnak, tehát szerintem igy jó”
 • 1. sauron2 2010. január 18. 20:57
  „"Párizs és Brasilia" na igen! fogalmi zavar az van bőven!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összecsapások voltak egy nigériai városban

Egy mecsetépítés miatt zavargás tört ki a hét végén a Nigéria középső térségében fekvő Jos városban,… Tovább olvasom