Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Hajmeresztő szeszélyei vannak a norvég tömeggyilkosnak - íme a lista

Nevezzék ki a hadsereg élére, mondjon le a király - többek között ezt is kéri a norvég merénylő, Anders Behring Breivik.
Nevezzék ki a hadsereg élére, mondjon le a király, angolul beszélne a bíróval, japán pszichiáterrel vizsgáltatná meg magát. A július 22-i norvégiai kettős merénylet elkövetője egyre több őrült és zavarba ejtő kérelemmel áll elő, de ezek némelyike elgondolkodtató.

A július 25-én zárt ajtók mögött tartott első meghallgatáson Anders Behring Breivik egyenruhában akart megjelenni, amit a bíró nem engedélyezett. Angolul akart beszélni a bíróságon, de azt nem mondta meg, hogy miért - mondta el Christian Hatlo ügyész kedden tartott sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy ezt a kérését is elutasították.

Ügyvédje, Geir Lippestad közölte, hogy Breivik japán pszichiátert kért, mert szerinte jobban megértené őt, mint az a két norvég szakember, akiknek novemberig kell véleményt alkotniuk beszámíthatóságáról. "Ez a kívánsága a becsületről alkotott koncepciójába illik, úgy véli, hogy egy japán szakember jobban megértené, mint egy európai" - mondta a Dagens Naeringsliv című norvég magazin kedden megjelent számában az ügyvéd.

A skandináv ország sajtója a hétvégén beszámolt arról, hogy a 32 éves tömeggyilkos - aki a multikulturalizmus és az iszlám elleni háború kereszteslovagjának tekinti magát - a király, a miniszterelnök és kormánya, valamint a vezérkar lemondását követelte. Előállt azzal a követeléssel is, hogy nevezzék ki őt a norvég fegyveres erők főparancsnokának.

Több pszichiáter szerint ez a viselkedés együtt jár a személyiség nyilvánvaló nárcisztikus és megalomán vonásaival. Breivik feltöltött néhány fényképet is az internetre nem sokkal a tömegmészárlás előtt feltett több mint 1500 oldalas "kiáltványának" végére. Ezeken a fotókon kitüntetésekkel teletűzdelt egyenruhában vagy "marxistákra vadászó" elitkommandósként pózol.

"Úgy cselekszik, mint egy nárcisztikus egyén, egójával, egyenruháival és kiáltványával az egész világ előtt kérkedve" - fejtette ki Per Borre Husebo norvég elmeszakértő.

Ami furcsa szeszélynek tűnik, ugyancsak vizsgálatra érdemes kérdéseket vet fel. Így például hogyan volt képes egy több mint 1500 oldalas értekezést megírni tökéletes angolsággal Breivik, akinek nincs egyetemi diplomája, és saját állítása szerint autodidakta módon sajátította el tudását. A rendőrség vizsgálja ezt a nyomot is, s az amerikai hatóságok már kikérdezték Breivik egyik féltestvérét, aki az Egyesült Államokban él.

"Folyékonyan beszél angolul, és azt mondja, hogy az angol a munkanyelve. Amikor vegyi képletekről vagy technikai dolgokról van szó, előszeretettel használja az angolt" - magyarázta ügyvédje a Dagbladet című újságnak.

A norvég tömeggyilkost nem zavarják extravagáns kérései abban, hogy együttműködjön a rendőrséggel, ami szöges ellentéte beállítódásának. A kihallgatások során nyugodtan viselkedik, nem látszik rajta semmilyen érzelem.

Olvasóink írták

 • 5. thebest 2011. augusztus 03. 13:11
  „Kötelet neki!”
 • 4. dodoni 2011. augusztus 03. 10:39
  „Íme a liberális szellemi, erkölcsi ivartalanítás végterméke.”
 • 3. Együgyű 2011. augusztus 03. 07:18
  „moderálva offtopic”
 • 2. corebonts 2011. augusztus 02. 21:17
  „egy "azok" kimaradt de remélem érti mindenki. Egyébként az iszlám ellen harcolni nem kell, az egy alapértékeket rögzítő vallás, mint bármelyikünké. Az hogy ki mint értelmezi, persze más kérdés...”
 • 1. corebonts 2011. augusztus 02. 21:10
  „Előjöhet az "Azonosság" c. filmben feltett kérdés, hogy "a testet büntessük vagy az elmét", de ennek az embernek sem így, sem úgy, nincs helye a társadalomban. Írnék csúnyákat nagyon szívesen, de nem teszem, csak annyit, hogy: szenvedjen úgy, mint áldozatai és családtagjai együtt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy békefenntartó halt meg a két Szudán határvidékén

Életét vesztette kedden négy etióp békefenntartó katona a pár hete ketté vált Szudán vitatott… Tovább olvasom