Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Halálbüntetést vagy felmentést kért Breivik

A norvég tömeggyilkos "szánalmasnak" nevezte, hogy hazájában 21 év szabadságvesztés a kiszabható legsúlyosabb büntetés.

Kizárólag a halálbüntetés vagy a teljes felmentés lenne "logikus" büntetés tettéért - közölte perének harmadik napján, szerdán Anders Behring Breivik norvég tömeggyilkos.

A férfi - aki tavaly júliusban 77 embert gyilkolt meg Oslóban és a közeli Utoya szigetén - "szánalmasnak" nevezte, hogy Norvégiában 21 éves szabadságvesztés a kiszabható legsúlyosabb büntetés.

Az ügyészek azon kérdésére, hogy jobban örülne-e a halálbüntetésnek, azt válaszolta: "Nem vágyom rá, de elfogadnám a döntést. Két kimenetelt tudnék elfogadni ebben az ügyben, a halálbüntetést vagy a felmentést".

A vádlott azt is kijelentette, hogy nem fél a haláltól, az európai nacionalisták pedig sokat tanulhatnának az al-Kaidától, különösen az iszlamista terrorszervezet mártírhalált dicsőítő módszereit illetően. "Ha féltem volna a haláltól, nem vittem volna véghez a műveletet" - mondta tettére utalva Breivik.

A tárgyalás harmadik napján az ügyészek a Templomos Lovagok elnevezésű állítólagos, iszlámellenes szervezetről kérdezték a vádlottat. Az ügyészek közölték: nem hiszik, hogy a Templomos Lovagok abban a formában léteznének, amelyben a vádlott leírja őket. Breivik viszont ragaszkodott ahhoz az állításához, hogy léteznek, csak a rendőrség mindeddig nem volt képes a nyomukra bukkanni.

A vádlott azt állította, hogy a szervezet független sejtekből áll, amelyek bármikor támadásba lendülhetnek, további részleteket azonban nem volt hajlandó elárulni. "Nem akarok kiadni olyan információkat, amelyek alapján újabb embereket tartóztatnának le" - jelentette ki.

Az állítólagos szervezet létezése vagy nem létezése kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy Breivik épelméjűnek nyilvánítható-e, mert ha igen, börtönbüntetés vár rá. Ha viszont nem épelméjű, akkor pszichiátriai kezelésnek kell alávetni őt. A vádlottnak az az érdeke, hogy épelméjűnek nyilvánítsák, mert ellenkező esetben hiteltelenné válik politikai érvelése.

Olvasóink írták

 • 9. surgeongirl 2012. április 19. 16:30
  „Az a legnagyobb gond, hogy ezt a Breiviket látványosan nem érdekli ez az egész. Beleröhög az ügyész a túlélők és a hozzátartozók arcába. Kineveti őket, mosolyog. Kérdéses, hogy normális-e? Hát szerintem, aki egy ideológiára, vallásra, szervezetre hivatkozva lő le hidegvérrel 69 fiatalt, annak biztos, hogy borzalmasan torzultak a gondolatai. Nem kell gyilkolni ahhoz, hogy higgyen valamiben vagy tartozzon valahová. Bár ebben az esetben a 21év egy igen komfortos börtönben nem túl nagy büntetés és ezt ő pontosan tudja. Na de pl a gyógyszeres kezelés, ahol begyógyszerezve nem lenne tudatánál, az lehet jobb választás lenne. Ha már kivégezni úgy sem fogják...

  Az arcán van minden ennek a férfinek. Mosolyog az egészen, mert hisz lehet, hogy őt börtönbe csukják, de ettől még megölt 77 embert és a neve ,,fennmarad". Főleg ha még követői is lesznek, ami nem kizárt. Nah ebben vagy nagy szerepe a médiának, hogy asszisztál Breivik kis tervéhez. Ak majd nem kell csodálkozni, hogy nem ez volt az utolsó mészárlás, akár Norvégiában, akár bárhol máshol Európában.”
 • 8. klj-54 2012. április 19. 09:16
  „@7. Emberségetavilágnak
  Attól, hogy te valamiről nem tudsz az bizony attól még létezhet!”
 • 7. Emberségetavilágnak 2012. április 19. 06:26
  „6. Apátfalvi** 2012.04.19. 00:04
  Nincs semmilyen szervezet, semmilyen mozgalom.
  Ennyi sületlen baromságot csak elmebeteg tud összehordani.”
 • 6. Apátfalvi** 2012. április 19. 00:04
  „"A tárgyalás harmadik napján az ügyészek a Templomos Lovagok elnevezésű állítólagos, iszlámellenes szervezetről kérdezték a vádlottat. Az ügyészek közölték: nem hiszik, hogy a Templomos Lovagok abban a formában léteznének, amelyben a vádlott leírja őket. Breivik viszont ragaszkodott ahhoz az állításához, hogy léteznek, csak a rendőrség mindeddig nem volt képes a nyomukra bukkanni."

  Ezt nem értem. Nagyon jó kínzómódszerek vannak, a villanyomásnak nevezett módszer (elektromos árammal való kínzás) például különösen hatásos, főleg az érzékenyebb testrészeknél ... Először veréssel kell kezdeni, aztán vízbefojtogatós módszerrel, majd végül a villanyozás. Megtörne egy idő után.

  Aztán szépen dalolná a neveket, akikkel ugyanezt az eljárást kell végrehajtani. Így szépen fel lehet göngyölni ezt a "mozgalmat", amelyben feltehetően igen sok szélsőjobboldali organizmus található. Persze utána kivégzés várna rájuk.”
 • 5. Stn 2012. április 18. 21:32
  „Nem értem mi a para tárgya srácok... Csoda hogy ha ebben a hibbant világban valakinek jobban elkattan az agya mint másoknak? Van ilyen, nah puff... :S”
 • 4. NP1 2012. április 18. 20:52
  „Az első verziót támogatnám, nem kicsit - nagyon....”
 • 3. klj-54 2012. április 18. 20:41
  „Bizonyosan nem komplett az ipse.
  Amúgy pedig a büntetés maga az izoláció annyi ideig, hisz egy akasztásnál nincs szenvedés!”
 • 2. Emberségetavilágnak 2012. április 18. 16:29
  „Szánalmas.
  Tudom, a hírzárlat értelmetlen lenne, sőt, ....
  De akkor is. Ez az őrült nyíltan uszít!
  Őrült ez egyáltalán?”
 • 1. Queenmargareth 2012. április 18. 16:14
  „Akkor pedig épelméjű, tudta mit tett. Felmentése esetén folytatja a gyilkosságokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Regionális hivatalos nyelvvé tenné Romániában a magyar nyelvet az RMDSZ

Hosszú távú céljának tekinti az RMDSZ, hogy a magyar nyelvet regionális hivatalos nyelvvé tegye. Tovább olvasom