Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

Halálra is ítélhetik az egyik leggazdagabb kínai nőt

Kína - Halálra ítélthetik azt a kínai nőt, akit korábban az ázsiai ország 100 leggazdagabb embere között tartottak nyilván. A 28 éves nőt piramisjáték szervezésének vádjával állították bíróság elé - közölte pénteken a China Daily című angol nyelvű kínai lap.
A vád szerint a nő az úgynevezett Ponzi-sémával csalt ki pénzt "áldozataiból". A Ponzi-féle piramis lényege, hogy hatalmas hozam ígéretével, agresszív kampánnyal keresnek befektetőket, akiket a később beszervezettek pénzéből fizetnek ki. A séma névadója az Egyesült Államok egyik legnagyobb szélhámosa, Charles Ponzi. Az olasz bevándorló a múlt század elején csalt ki hatalmas összegeket befektetőktől. Ebben a játékban nem több ezer kisbefektetőt szerveznek be, csak néhány tucat nagypénzű embertől gyűjtenek betétet. A hagyományos pilótajátékban óriási és gyors haszonnal kecsegtetnek, a Ponzi-sémában hihetőbb, a banki kamatnál talán kétszer nagyobb hozammal csábítanak a szervezők. Ebben az esetben sincs valódi üzlet, a nyereséget az új belépők pénzeiből fizetik.

Vu Jing nem vallotta magát bűnösnek a tárgyaláson a kelet-kínai Zejiang tartományban. Az ügyész 390 millió jüanos - átszámítva csaknem 13 milliárd forintos - csalással vádolja. A China Daily szerint a nő 3,6 milliárd jüanra becsült vagyonának eredete rejtélyes volt, amikor 2006-ban 68. lett a leggazdagabb kínaiak listáján, amit a Hurun Report nevű magazin állított össze. Néhány hónappal a lista megjelenése után, 2007 februárjában tartóztatták le.

Az ügyvéd szerint a nő nem követett el semmi törvénybe ütközőt, csupán pénzt vett kölcsön a barátaitól, akik ugyancsak kölcsönt kértek másoktól. Az ügyvéd azt mondta a csütörtöki tárgyaláson, hogy Vu virágzó üzletekbe fektette a pénzt, például a szállodaiparba, kereskedelmi cégekbe és ingatlanokba. Januárban hét embert, akik a vád szerint együttműködtek a csalárd üzletekben a nővel, 22 hónaptól hat évig terjedő börtönre, valamint 20 ezertől 300 ezer jüanig terjedő pénzbüntetésre ítéltek. A hatályos kínai törvény értelmében Vu Jinget akár halálra is ítélhetik, ha bűnösnek nyilvánítja őt a bíróság.

A Ponzi-módszer legutóbb Bernard Madoff amerikai üzletember kapcsán került szóba, amikor minden idők talán legnagyobb értékű csalása miatt vették őrizetbe a New York-i Nasdaq tőzsde egykori elnökét. A világ pénzügyi életében negyven éven át meghatározó szerepet betöltő Bernard Madoff 50 milliárd dollárt - közel 10 000 milliárd forintot - sikkasztott el gigantikus piramisjátékával. Madoff most bírósági tárgyalására vár.

Olvasóink írták

 • 5. flexsnake 2009. április 17. 17:00
  „na meg ha tudná a kínai állam hogy mennyi ponzit működtetnek kínaiak amcsiban... :D”
 • 4. flexsnake 2009. április 17. 17:00
  „na meg ha tudná a kínai állam hogy mennyi ponzit működtetnek kínaiak amcsiban... :D”
 • 3. kamera 2009. április 17. 13:57
  „Az KINA !
  Nálunk postabank és társai princ direkt nem hejesen irva pár millióval megúszták !”
 • 2. comet 2009. április 17. 10:18
  „Kínában a politikai vezetés nagy hangsúlyt fektet a korrupció és bűnözés elleni harcra, mert szerintük az magát az államot gyengíti.
  A halálbüntetés azért durva.”
 • 1. trixi11 2009. április 17. 08:50
  „Na itt meg a piramis játékok szervezői élnek mint Marci hevesen! De mondjuk az is hülye aki bedől nekik!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tilos vizet vinni a madridi regionális parlament üléstermébe

Spanyolország - Felháborodva fogadták a madridi regionális gyűlés képviselői a házelnök döntését csütörtökön, hogy ezentúl tilos palackos vagy üveges vizet bevinniük az ülőhelyükhöz. Tovább olvasom