Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Halálra ítéltek 529 embert Egyiptomban

Halálra ítélte az iszlamista Muzulmán Testvériség 529 tagját egy egyiptomi büntetőbíróság hétfőn, amiért tavaly augusztusban lerohantak egy rendőrőrsöt, és a támadásban az őrs helyettes parancsnoka életét vesztette - jelentette a Nil TV állami tévécsatorna.
Az eset a fővárostól 250 kilométerrel délre, Minja tartományban történt, miután augusztus 14-én a biztonsági erők - egyebek mellett éleslőszer használatával - feloszlatták az iszlamista Mohamed Murszi elnök megbuktatása ellen tüntetők két táborát Kairóban. A karhatalom akciójában több százan életüket vesztették.

A hétfői ítélet a hadsereg támogatta átmeneti kormány által időközben terrorcsoportnak nyilvánított Muzulmán Testvériség elleni átfogó hadjárat fokozását jelzi.

Bírósági források szerint a tárgyaláson az elítéltek közül csak 153-an voltak jelen. Ahmed as-Saríf védőügyvéd úgy nyilatkozott, hogy a nem jogerős határozat ellen fellebbezésnek helye van. A bírói testület 17 vádlottat felmentett.

Az észak-afrikai országban évtizedek óta nem volt a hétfőihez hasonló méretű tárgyalás, amelyet példátlan iramban, két nap alatt bonyolítottak le. Ezt a védőügyvédek élesen bírálták, mivel két ülés alatt semmi esélyük nem volt arra, hogy védenceik ügyét ismertessék.

Egy kairói emberjogi központ vezetője, Mohamed Zaríe véleménye szerint a drákói határozat veszélye az, hogy "a bosszú eszközévé teszi" az egyiptomi törvénykezést.

Egy további, hasonló méretű tárgyalást nyitnak meg kedden Minjában, ahol közel hétszáz embert fognak a hétfőiekhez hasonló vádakkal bíróság elé állítani. Ezúttal a Muzulmán Testvériség olyan neves személyiségei is a vádlottak padján ülnek majd, mint a szervezet vezetője, Mohamed Badíe, aki ellen több másik ügyben is per folyik.

Amióta a jelenlegi kormány tavaly júliusban magához ragadta az arab világ legnépesebb országának vezetését, gyakoriak a biztonsági erők és az iszlamista Mohamed Murszi exelnököt támogatók közötti összecsapások, amelyekben eddig mintegy 1400 ember vesztette életét. A hatóságok az ellenzékiek - többségükben iszlamisták - ezreit vetették rács mögé, egyebek mellett a Muzulmán Testvériség vezetőinek többségét, akik közül sokan halálbüntetést is kaphatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsirinovszkij Magyarországnak adná Kárpátalját

Ukrajnát felosztaná a populista orosz politikus, kapna területeket Lengyelország, Oroszország és Románia is. Az LDPR szerint félreértik a pártelnök levelét. Tovább olvasom