Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Halálra ítélték a rendőrt, aki megölte a kormányzót

Halálra ítélte egy pakisztáni bíróság szombaton azt a rendőrt, aki az év elején meggyilkolta Szalman Taszír pandzsábi kormányzót, amiért az bírálta az istenkáromlást büntető, vitatott pakisztáni törvényt - közölte a merénylő védője.
A döntés ellen a gyilkos több száz híve tüntetett a bíróság közelében. A bírói tanács mindkét vádpontban halálos ítélettel sújtotta a gyilkossággal és terrorizmussal megvádolt Mumtaz Kadrit, aki testőrként szolgált a legnagyobb pakisztáni tartomány kormányzója mellett. A televíziós híradások szerint Kadrinak hét napja van a fellebbezésre.

A testőr bevallottan azzal a meggyőződéssel ölte meg január 4-én Szalman Taszírt, hogy istentől való törvénynek szerez érvényt, ha végez a kormányzóval, aki korábban védelmébe vett egy istenkáromlásért halálra ítélt keresztény nőt. Az eset a legnagyobb visszhangot kiváltó politikai gyilkosság lett Pakisztánban a Benazir Bhutto volt miniszterelnök ellen 2007 decemberében elkövetett merénylet óta. Kadri a pakisztániak nagy részének szemében hőssé magasztosult, jól mutatva, milyen mélyen beivódott a vallási szélsőségesség a pakisztáni közéletbe.

Szalman Taszírt Aszif Ali Zardari államfő közeli munkatársaként tartották számon, és több országos jelentőségű kérdésben is hallatta a hangját. Elítélte például a sok vitát kiváltó istenkáromlási törvényt, amelynek alapján halálos ítélet szabható ki arra, aki tiszteletlenül nyilatkozik Mohamed prófétáról, a mohamedán vallásról.

A kormányzó nagy nyilvánosság előtt többször védelmébe vette azt a keresztény nőt, Asia Bibit is, akit tavaly novemberben ítéltek halálra istenkáromlásért, s akinek ügye heves vitát váltott ki a dél-ázsiai országban. Taszír meggyilkolása után nem sokkal, március 2-án Sabhaz Bhatti kisebbségügyi minisztert lőtték le ismeretlen tettesek, a Kadriéhoz hasonló indíttatásból.

Családtagjai számos halálos fenyegetést kaptak, fiát Sabhaz Taszírt pedig augusztus 26-án Lahore-ban elrabolták, s azóta nincs róla hír. A börtön közelében, ahol biztonsági okokból Kadri ügyének tárgyalását tartották, szombaton több száz tüntető zárta el az utat, az ítéletet elutasító jelszavakat skandálva. A börtön bejáratát nagy erőkkel védte a rendőrség, s az ítélethirdetés után a bíró - biztonsági okból - egy hátsó kapun át távozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indonéziában megtalálták egy eltűnt kisrepülőgép roncsait, 18 halott

Meghalt mind a 18 utasa annak az indonéz kisrepülőgépnek, amely két napja zuhant le a… Tovább olvasom