Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Haldoklik a Tisza szlovákiai holtága

Szlovákia - Szakemberek szerint maradandó károsodást okozhat a régió élővilágában a kelet-szlovákiai Nagytárkány falu határában található Tisza-holtág fokozatos kiszáradása - írta az Új Szó című pozsonyi napilap pénteki számában.
Az 1882-ig a folyó fő medrének számító mostani holtágban hónapok óta rendkívül kevés a víz. Emiatt számtalan védett növény- és állatfaj került végveszélybe. A szokatlan jelenséget több különböző tényező egyidejű hatása válthatta ki.

A magyar-szlovák-ukrán hármas határ közelében található egykori folyómeder az utóbbi években nem kapott megfelelő vízutánpótlást, ugyanis jelentősebb áradás sem az idén, sem 2008-ban nem volt a térségben. A területre kevés csapadék hullott, és a Magyarországon nemrégiben megépített vésztározók miatt a folyó vízszintje sem emelkedett megfelelő mértékben.

Bogoly János biológus a lapnak úgy nyilatkozott, hogy az alacsony vízállás miatt a 2005 óta nemzetközi védettséget élvező 734 hektáros területen katasztrofális végkimenetelű folyamatok indulhatnak el. A vízben növekedhet a sók koncentrációja, és csökkenhet a víz oxigéntartalma. A foszfortartalom növekedése algásodást okozhat, az oxigén jelenléte nélküli bomlás miatt keletkező kénhidrogén, metán és különböző nitrogén-oxidok megjelenése pedig veszélybe sodorhatja a holtág élővilágát.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az utóbbi hetekben a magas átlaghőmérséklet miatt nagy volt a víz párolgása, elegendő csapadék pedig továbbra sem hullott a térségben.

Bolyog János szerint a kedvezőtlen folyamatokat a lehűlés lassíthatja, sőt egy időre le is állíthatja, ám a helyzet megoldását csak a folyamatos vízutánpótlás jelenthetné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődött a palesztin női foglyok szabadon bocsátása

Izrael - Elkezdődött pénteken Izraelben azoknak a palesztin női foglyoknak a szabadon bocsátási… Tovább olvasom