Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Halott afgánokkal fotózkodtak amerikai katonák

A sokkoló fényképeket a Los Angeles Times közölte. A napilap információi szerint a fotók 2010-ből származnak.

Halott afgán öngyilkos merénylők leszakadt testrészeivel pózoló amerikai katonákról közölt fényképeket szerdai számában a Los Angeles Times.

Az amerikai napilap információi szerint az Afganisztánban szolgáló egyenruhásokról készült fotók 2010-ből származnak. A Pentagon közölte, hogy vizsgálatot indít az ügyben. "Ezek a képek semmilyen formában nem tükrözik az amerikai katonák többségének értékrendjét és professzionalizmusát" - szögezte le Leon Panetta védelmi miniszter, elítélve a fényképen látható személyek viselkedését.

A Los Angeles Times a képeket egy névtelenséget kérő amerikai katonától kapta meg, aki úgy nyilatkozott, hogy a fotók a "vezetés és a fegyelem romlásáról" tanúskodnak, ami veszélyeztetheti a katonák biztonságát.

Megfigyelők újabb afganisztáni zavargásoktól tartanak a most előkerült felvételek miatt. Az év eleje óta ez már a negyedik olyan botrány, amely az Afganisztánban szolgálatot teljesítő amerikai katonák "embertelen" viselkedése miatt pattan ki. Legutóbb, március közepén egy amerikai katona 17 afgán civillel végzett, ami országos tiltakozást váltott ki. Februárban koránokat égettek az egyik amerikai támaszponton, míg januárban egy olyan videó került elő, amelyen amerikai katonák láthatók amint halott tálib harcosokra vizelnek.

A Los Angeles Times írásában megjegyezte: az amerikai hadsereg arra kérte a lapot, hogy ne jelentesse meg a hozzá eljuttatott fényképeket, a szerkesztőség azonban alapos mérlegelést követően úgy döntött, a kézhez kapott 18 képből egy kisebb válogatást - az afgán misszióról való pártatlan és független tájékoztatás érdekében - közzétesz.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője "elítélendő" tettnek nevezte a szóban forgó katonák viselkedését, és mint mondta, felelősségre kell vonni őket. Carney megjegyezte: nem tudja, hogy Barack Obama amerikai elnök látta-e már a fotókat.

John Allen tábornok, az afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) parancsnoka és Ryan Cocker, a kabuli amerikai képviselet vezetője szerdai nyilatkozatában szintén elítélte az esetet. Allen közleményében hangsúlyozta: "a lefényképezett személyek tette nem az ISAF vagy az amerikai hadsereg politikáját képviseli". Az ISAF előírásai szerint az ellenség földi maradványaival "annyira emberhez méltóan kell bánni, amennyire csak lehetséges" - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2012. április 18. 19:24
    „Nagyszerű nemzet ! derék fiúk ! szép munka volt ! így kell ezt csinálni !
    Human Rights ! ilyenkor miért nem hallani a sivalkodásotokat ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltörte a NASA szerverét - 584 ezer dollár kártérítést kell fizetnie

A világhálón Iceman fedőnevet használó kolozsvári hackerre a NASA feljelentése alapján csaptak le a… Tovább olvasom