Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Hamarosan megkezdődnek a szerb-koszovói tárgyalások

Szerbia - "Hamarosan" megkezdődnek a tárgyalások Koszovóval - jelentette ki szombaton New Yorkban Boris Tadic szerb elnök, felszólítva egyúttal a világszervezet tagállamait, hogy ne ismerjék el az egykori dél-szerbiai tartomány 2008 februárjában kikiáltott függetlenségét.
"A két fél hamarosan tárgyalóasztalhoz ül, hosszú évek óta először. Türelmeseknek kell lennünk, s meg kell találnunk a kölcsönös bizalomépítés módját" - hangoztatta Tadic az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán mondott beszédében. Szavai megerősítik a Koha Ditore című koszovói lap múlt vasárnapi értesülését, miszerint - az ENSZ Közgyűlés nemrég elfogadott határozata nyomán - már októberben megkezdődhetnek a tárgyalások Belgrád és Pristina között.

A szerb elnök "döntő fontosságúnak" mondta, hogy mindazon ENSZ-tagállamok, amelyek mind a mai napig nem ismerik el Koszovó függetlenségét, tartsák magukat ehhez az irányvonalhoz a szerb-koszovói párbeszéd idején. Koszovót az ENSZ 192 tagállama közül mintegy hetven ismerte el, az Európai Unió 27 tagállamából huszonkettő.

Az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó Szerbiára erős nyomás nehezedett az elmúlt hónapokban Brüsszel részéről, hogy kezdjen párbeszédet gyakorlati kérdésekről Koszovóval, s ne erőltesse a volt szerb tartomány státusának kérdését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német-magyar-török házelnöki találkozó Bochumban

Németország - A német, a magyar és a török parlament elnökei üdvözlik és támogatják hazájukban a… Tovább olvasom