Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Hamarosan vezető halálok lesz a rák világszerte

Egyesült Államok - A megelőzésben és a kezelésben történt jelentős előrelépések ellenére a rák hamarosan vezető halálok lehet világszerte, mivel az emberek visszautasítják, hogy felhagyjanak a rossz szokásokkal, és mert öregszik a népesség - közölték kedden amerikai rákszakértők.
Az Egyesült Államokban az orvoslás fejlődése és az oktató kampányok hatására 20 év alatt mintegy 16 százalékkal csökkent a rák miatti halálozás aránya - mondta el Susan Gapstur, az Amerikai Ráktársaság epidemiológusa abból az alkalomból, hogy megjelent a Journal of the American Medical Association (JAMA) című szakfolyóirat rákkal foglalkozó tematikus száma.

A rák azonban 2009-ben is 1,5 millió embert támadott meg és 560 ezer embert ölt meg az Egyesült Államokban. Szakértők előrejelzése szerint az idén világszerte megelőzheti a rákos halálozás a szívbetegségek miatti halálozást.

A rák általában az élet későbbi szakaszában, 55 éves kor fölött támadja meg az embereket, így az egyre öregedő népességben a diagnosztizált rákbetegség aránya emelkedik. Gapstur értékelése szerint valamikor életük során a férfiak mintegy felénél és a nők közel harmadánál állapítanak meg rákot.

A rák előretörésének másik oka az életvitel, melyet az emberek választanak. Világszerte egyre többen dohányoznak. Miközben ismert, hogy a dohányzásról való leszokás csökkenti a tüdőrákosoknál a halálozási kockázatot, a páciensek kevesebb mint fele hagy fel ezzel a szokásával még aztán is, amikor megállapították náluk a rákot - mondta Robert Timmerman, aki a JAMA-ban tette közzé nem operálható tüdőrákos páciensek sugárterápiájáról szóló tanulmányát.

A szakértők úgy vélik, az amerikai rákos halálozási arányban 1990 és 2006 között bekövetkezett csökkenés 40 százaléka annak köszönhető, hogy kevesebb férfi halt meg tüdőrákban, amit viszont az okozhatott, hogy csökkent a dohányzók száma.

További életvitelbeli problémát jelent a rák szempontjából az elhízás. Becslések szerint az amerikaiak kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Az Amerikai Ráktársaság egyik tanulmánya szerint a túlsúly vagy az elhízás évente 100 ezer többlet rákos esetet okoz.

Olvasóink írták

  • 2. KolompárRómeó 2010. március 18. 10:42
    „Valaminek vezető haláloknak kell lennie. Ha a rák a második lesz, akkor lesz más az első helyen. Ennyire egyszerű ez.”
  • 1. Otaku 2010. március 17. 23:27
    „...és mert szemetet, műanyagot zabálunk, minden sz*rt megeszünk, amit az élelmiszeripar elénk tesz.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombariadó miatt fordították vissza a Wizz Air gépet

Románia - Bombariadó miatt visszafordították szerdán a Wizz Air diszkont légitársaság… Tovább olvasom