Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Hamburg felé közelít az Elba árhulláma, szükségállapotot hirdettek Horvátországban

Tovább vonul az árhullám észak felé az Elba németországi szakaszán, és szerda reggelre megközelítette Hamburgot.
Kihirdették a rendkívüli állapotot a Duna horvát szakaszán

A magas vízállás miatt szerdán kihirdették a rendkívüli állapotot a Duna horvát szakaszán - jelentette a horvát közszolgálati televízió (HTV).

Habár a Duna vízszintje szerda délelőtt Vukovárnál még nem érte el a rendkívüli állapot kihirdetését indokló 680 centiméteres határértéket, az egyre növekvő vízállás miatt a vízügyi igazgatóság a folyó teljes horvátországi szakaszán elrendelte a legmagasabb fokú készültséget.

A Dunába torkolló Dráva alsó szakaszán, Eszéknél egyelőre csak a rendszeres árvízvédelmi intézkedések vannak érvényben, de a Dráva vízszintje is folyamatosan emelkedik. A Duna magas vízállása miatt a Dráva folyása már szinte megállt, szemtanúk szerint időnként úgy tűnik, mintha a víz visszafelé folyna. A folyó a várossal szemközti, nem védett bal parton kiöntött és a víz ellepte a sétányt.

A víz betört a térség part menti üdülőövezeteibe is, de ott ez nem szokatlan. A magas vízállás miatt a hatóságok bezárták a turisták előtt a Kopácsi-rét természetvédelmi parkot a Drávaszögben.

A Duna 138 kilométeres horvát szakaszán a településeket mintegy 100 kilométernyi gát védi. Gondot a védmű sérülékenysége okozhat, amennyiben a magas vízállás sokáig tartana, ezért a töltést megerősítették. Vukovárra, ahol öt kritikus ponton egész homokzsák-erődítményeket építettek ki, tucatjával érkeztek önkéntesek az ország más részéből.

Szakemberek leginkább a Duna mellékfolyóitól, valamint a belvíztől tartanak, amely helyenként már gondot okoz.

Az árhullám érkezését csütörtök-péntekre várják Horvátországba.

Újabb áldozatokat követelt az ítéletidő Romániában

Újabb áldozatokat követelt az ítéletidő Romániában: kedd este a moldvai Andrieseni községben egy hetvenéves férfit és hároméves unokáját sodorta el a hegyoldalról lezúduló áradat - közölte szerdán Silvia Bolohan, a jászvásári (Iasi) katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője.

A szóvivő a jászvásári regionális közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a helyszínre érkező tűzoltók az idős férfinek a holttestét találták meg, az eltűnt gyermeket pedig azóta is nagy erőkkel, egyebek közt helikopterrel is keresik, de szerda délig eredménytelenül.

A medréből kilépő Jijia folyó a megyeközponttól 50 kilométernyire északra található községben húsz házat rongált meg és a háziállatok jelentős részét elsodorta - tette hozzá a szóvivő. A keddi felhőszakadás miatt megáradt folyók a csángóföldi Lészped (Lespezi) környékén gazdasági épületeket öntöttek el, és néhány órára a Jászvásárt Nagybányával összekötő E58-as országút több száz méteres szakasza is víz alá került.

Egy német állampolgárságú turista hétfőn villámcsapás áldozata lett a Nagyszeben környéki hegyekben, amikor 1900 méteres magasságban túrázva viharba került.

A Fogarasi-havasokban keddre virradóra egy juhász is égési sérüléseket szenvedett egy villámcsapás miatt, amely 12 juh pusztulását okozta.
Románia nyugati megyéit kivéve az ország egész területén szerda estig sárga (elsőfokú) viharjelzés van érvényben. A zivatarok során a csapadék mennyisége elvétve elérheti a 60-70 litert négyzetméterenként, áradásokat okozva a domb- és hegyvidéken.

A romániai Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) kedd délutántól szerda estig másodfokú (narancssárga jelzésű) készültséget rendelt el a Dunába ömlő délnyugat-romániai folyók mentén, és elsőfokú (sárga jelzésű) készültséget a Tisza vízgyűjtőjében.

A vízügyi szakemberek számításai szerint vasárnap éri el a dunai árhullám Romániát, de a másodpercenkénti vízhozam nem fogja meghaladni a 10 500 köbmétert. Április elején hetekig másodfokú készültség volt érvényben a Duna teljes romániai szakaszán, ekkor 11 900 köbméteres másodpercenkénti hozamot mértek a Vaskapu térségében, ahol a folyam eléri Romániát.

Hamburg felé közelít az Elba árhulláma

Tovább vonul az árhullám az Elba észak-németországi szakaszán, és szerda reggelre megközelítette Hamburgot, a térség legnagyobb városát.

Az Elba az alsó szakaszon sokkal szélesebb és mélyebb mederben folyik, mint Németország keleti részén. Hamburgot az Északi-tengerről érkező vihardagályok miatt rendkívül kiterjedt gát- és csatornarendszer védi. A több mint másfél millió lakosú városban ezért várhatóan nem okoz nagyobb gondot az árhullám.

Hamburgtól alig 40 kilométerre, Lauenburgban viszont kritikus a helyzet, a belvárosban 30 centiméter magasan áll a víz, 400 embert kitelepítettek. Feljebb, Szász-Anhalt tartományban pedig az utóbbi napokban történt gátszakadások miatt a folyóból beltenger alakult ki, több mint ezer négyzetkilométer áll víz alatt, ami csaknem akkora terület, mint a Balaton kétszerese.

A Németországot délkeletről északnyugat felé több mint 700 kilométer hosszúságban átszelő folyó felső szakaszán feloldották a katasztrófariadót, de öt tartományban továbbra is a nyár elején megszokottnál többször magasabb vízoszlop nyomja a gátakat. A védműveket a felázás mellett a folyóban sodródó fa-, növény- és egyéb hulladék is veszélyezteti, az alsó-szászországi Lüchow-Dannenberg járásban például 50 tonna hordalékot emeltek ki az utóbbi napokban az árvízi védekezést irányító törzs adatai szerint.

A homokzsákok egész Németországban elfogytak, a belügyminisztérium ezért a szomszédos országoktól kért segítséget. A Bundeswehr, a német hadsereg is külföldi segítséget kért, a német egységeket a francia és a holland hadsereg is támogatja szakértőkkel és speciális munkagépekkel. Az árvízi védekezésben 80 ezer tűzoltó és 9 ezer rendőr mellett mintegy 20 ezer katona is részt vesz.

Az Elbán és németországi mellékfolyóin, valamint a Duna bajorországi szakaszán június elején kezdődött áradás a Fitch Ratings hitelminősítő elemzése szerint 12 milliárd euró nemzetgazdasági kárt okoz, a biztosítók pedig 3 milliárd euró kártérítést fizethetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megállíthatatlanul tombol a tűz Coloradóban

Lángokban áll a Colorado állambeli Colorado Springs-ben a Fekete-erdő. Több ház is megsemmisült a… Tovább olvasom