Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Hamis riadó volt a müncheni repülőtéren

Németország - Teljes mértékben hamis riadó volt a múlt héten a müncheni nemzetközi repülőtéren - ismerték el hétfőn az illetékes hatóságok.
Az eset még az elmúlt hét szerdáján történt, amikor egy utas hordozható számítógépének ellenőrzésekor robbanószerre utaló nyomokat észleltek. A rendőrség akkor még azt közölte, hogy a szóban forgó személy elmenekült, és később sem került elő.

A hétfői közleményből azonban kitűnt, hogy a biztonsági személyzet hibát hibára halmozott. A hatóságok ugyanis kiderítették: az 50 év körüli férfi el sem tűnt, hanem egy idő múlva átvonult a másik biztonsági kordonon, de a berendezés akkor már semmit nem jelzett.

Az ügy akkor hatalmas botránnyá dagadt, mostanra pedig inkább már kínos bohózattá vált. Mindenesetre súlyos biztonsági hiányosságokra irányította rá a hatóságok figyelmét. Thomas de Maiziere belügyminiszter azonnali mélyreható vizsgálatot sürgetett és ismételten állást foglalt az utasok egész testét átvilágító berendezések, az úgynevezett testszkennerek bevezetése mellett.

A múlt szerdai különös incidens nyomán órákra megbénult a müncheni repülőtér. A hatóságok egyfajta rendkívüli állapotot léptettek életbe, több mint 100 járat órákat késett, és 33 járatot töröltek.

Több nap hallgatás után azonban a hatóságok előálltak a legújabb verzióval, amely szakértők szerint még inkább súlyos mulasztásokra vall. A férfi ugyanis nem tűnt el - hiába kereste intenzíven a rendőrség - csak épp a repülőtér duty-free üzletében vásárolni támadt kedve. Azután - a több órás "blokád" feloldását követően - minden nehézség nélkül átjutott az ellenőrzésen, a berendezés ugyanis másodszorra már semmilyen robbanóanyagot nem jelzett.

A közlemény szerint a hatóságok mindezt a videófelvételek ismételt ellenőrzése során derítették ki. A férfi nevét, illetve állampolgárságát nem tudják, a repülőtér schengeni szárnyában ugyanis az utazáshoz nem szükséges az igazolvány, és az ellenőrzéskor pedig elegendő a beszálló kártya.

Olvasóink írták

  • 1. Pinaman 2010. január 26. 17:55
    „enyje Mignon!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama segélycsomagot hirdetett a középosztálynak

Egyesült Államok - Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke az "amerikai álom" megújítását ígérve… Tovább olvasom