Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Hamisítás és csalás elleni küzdelem fóruma alakult az Európai Parlamentben

Hamisítás és Csalás Elleni Küzdelem Fóruma alakult szerdán az Európai Parlamentben.
A több frakcióból és több országból származó képviselők csoportjának egyik társelnöke Herczog Edit (MSZP), aki az MTI-nek nyilatkozva azt emelte ki: a fórum lehetőséget biztosít arra, hogy előbb az EP-képviselők, hosszabb távon pedig a szélesebb közönség, a választók körében is részletesen megismertessék a jelenséget és annak káros hatását.

A magyar képviselő elmondta: az EP-ben eltöltött öt év alatt azt tapasztalta, súlyos problémát okoz az, hogy sok termék nem az egységes belső piacon, hanem azt megkerülve kerül az unióba, csalás és hamisítás révén. Márpedig ezek az áruk munkahelyeket szüntetnek meg az EU-ban, ráadásul a GDP (bruttó hazai termék) csökkenéséhez vezetnek, ami pedig aláássa a szociális intézményrendszert is.

A csalások és hamisítások jelenségének hatása kétszer akkora, mint a nemzetközi gazdasági válság hatása, ráadásul az elmúlt években rohamosan növekszik - érvelt Herczog Edit. Miközben a válság hatása 6,5 százalékos a GDP-re, a csalások és hamisítások révén az elmúlt tíz évben keletkezett veszteségek becslések szerint elérik az uniós GDP 12 százalékát.

A fórum létrehozását az is indokolja, hogy a problémakör a parlamenti munkának sok területével összefügg, és egyértelműen érinti a két fő EP-tevékenységet, azaz a törvénykezést és a választópolgárok tudatosságának növelését.

A csalások jelenségénél külön nehézséget okoz, hogy nem hirtelen, hanem lépésenként és egyszerre sok területről jön.

"Sokszor eszünkbe sem jut, hogy saját munkahelyünket kockáztatjuk, amikor esetleg fogyasztóként hamisított áruk piacán vásárolunk" - fogalmazott Herczog Edit.

Rámutatott: ezek az áruk attól tudnak olcsóbbak lenni, hogy rosszabb minőségű anyagból készülnek, hogy nem fizették ki az utánuk járó munkabért vagy a bér utáni járulékokat. A rossz minőség kockázatot jelent, a bérlefaragás tisztességtelen versenyelőnyt, a társadalombiztosítási kötelezettségek elmulasztásával pedig minden adófizető zsebét, illetve a közösségi szolgáltatások finanszírozását terhelik - sorolta a társelnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Prémiumszabályok: elfogadják a brit nagybankok

Elfogadták a bankári prémiumok szabályozásáról kidolgozott javaslatokat a brit nagybankok. Tovább olvasom