Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Hamvazószerdán körmenetet vezetett Ferenc pápa

Az egyházfő megkezdte a negyven napos nagyböjtöt.
A római Szent Anzelm-bazilikától a Santa Sabina-bazilikáig haladt szerda délután a Ferenc pápa vezette bűnbánati körmenet, amellyel az egyházfő megkezdte a negyven napos nagyböjtöt.

Ferenc pápa és az őt kísérő bíborosok a nagyböjt időszakában viselt lila színű miseruhában mentek az Aventinus-domb utcáin a két ókeresztény bazilika között. A Santa Sabina-bazilikában Ferenc pápa misét mutatott be és elvégezte a hamuszentelés és hamvazás szertartását. Az egyházfő homlokát Jozef Tomko szlovák bíboros hamvazta meg, akinek a Santa Sabina a római címtemploma. Ferenc pápa többek között két bencés és két domonkos rendi szerzetest, egy szerzetesnőt és két világi hívőt hamvazott meg.

Homíliájában az egyházfő kijelentette, a nagyböjt az emberi szív megtérésének ideje. "Ha valami nem jól megy a társadalomban és az egyházban, váltásra van szükség (...) lépjünk túl a mindennapok rutinján és kezdjünk meg egy új utat úgy, hogy kinyitjuk szemünket, fülünket, de főleg a szívünket, hogy túl tudjunk lépni saját kertünkön" - fogalmazott Ferenc pápa. Arra kérte a hívőket, a következő negyven napban az imát, a böjtölést és az alamizsnát gyakorolják. Ferenc pápa hozzátette, a böjt ne "látszólagos" legyen, alamizsnát pedig úgy adjunk, hogy semmit nem várunk érte cserébe, ami "nem könnyű a mai adok-veszek világban".

Az egyházfő kijelentette, a mai "mesterséges" világot a cselekvés és a haszon kultúrája uralja, mely kizárja magából Istent. Az élet értékét nem a siker adja, nem az számít, hogy kívülről mi látszik, hanem az, ami bennünk van - hangoztatta Ferenc pápa. A többnyire szabadon mondott beszédében az egyházfő megjegyezte, látja, hogy egyesek mennyire küzdenek egy szűk területen a hatalomért és miközben istent játszanak, észre sem veszik, hogy ők nem istenek, hanem egyszerű teremtmények.

Ferenc pápa szokása szerint az általa Rómában használt Ford Focus típusú autóval ment át a Vatikánból a Tevere folyó túloldalán levő Aventinus-dombra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letették a hivatali esküt az RMDSZ részvételével alakult új kormány miniszterei

Az új román kormányt Victor Ponta szociáldemokrata politikus vezeti. Tovább olvasom