Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Hangfelvételt és egy fotót közöltek a Nigerben elrabolt franciákról

Niger - Egy hangfelvételt és egy fényképet közölt csütörtökön az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízió azokról a túszokról, akiket két héttel ezelőtt raboltak el Nigerben az észak-afrikai Iszlám Magreb al-Kaidája (AQIM) terrorista szervezet tagjai.
A fotón a foglyul ejtett öt francia, egy madagaszkári és egy togói állampolgár, valamint a mögöttük álló fegyveres, turbánt viselő férfiak láthatók. A fénykép hitelességét a francia külügyminisztérium is megerősítette, és "biztató jelként" értékelte annak közzétételét, bár azt nem tudni, pontosan mikor készülhetett.

A négyperces hangfelvételen a túszok hallhatók, akik egy ismeretlen férfi kérdéseire válaszolva elárulják többek között a nevüket, családi állapotukat és korukat is, valamint azt is közlik, hogy az AQIM fogságában vannak. A pánarab hírtelevízió nem részletezte, hogy kerültek birtokába a fogva tartottakról készült anyagok.

Párizs a túszejtés után pár nappal "műveleti bázist" hozott létre Niger fővárosában, hogy légi felderítési műveletekkel kiszélesítse a kutatást elrabolt polgárai után. Bár hivatalosan nem erősítették meg, Franciaország állítólag további katonai támogatást nyújt az afrikai országnak a túszok hollétének felderítésére.

A hét külföldit - az Areva francia energetikai vállalat, illetve annak alvállalkozója, a Satom alkalmazottait - Niger fővárosától, Niameytől ezer kilométerre északra, Arlit vidékén rabolta el szeptember 16-án egy fegyveres csoport.

Az AQIM, amelynek számlájára már több tucat európai elrablása írható, nagy valószínűséggel a túszaiért a külföldi kormányoktól beszedett váltságdíjakból finanszírozza működését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felemás gazdasági eredmények a Balkánon

Bulgária - Szerbia és Bulgária gazdasága erős második negyedévet zárt, Horvátország továbbra is… Tovább olvasom