Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Harcok Jemen északi és déli részén

Folytatódtak a harcok kedden Jemen északi részén a síita lázadók és a kormányhadsereg között, amelynek a déli országrészben szakadár felkelőkkel is meg kell küzdenie.
Katonai források szerint a hadsereg tüzérséget vetett be az északi Harf Szufján tartományban és Szaada város környékén. Egy katonai tisztségviselő szerint előző nap 29 lázadóval végeztek.

Újságírókat nem engednek be a harcok sújtotta övezetbe, közte Szaada tartományba, ahol a hatóságok állításuk szerint 127 felkelőt őrizetbe vettek.

A hadsereg augusztus 11-én indította a most zajló hadműveletet a síita lázadók ellen, akik Szaada és Amrán tartomány egy részét tartják ellenőrzésük alatt. Lázongásuk öt éve kezdődött: az 1962-ben katonai puccsal megdöntött zaidita imamátus visszaállítását követelik az ország északi részén. A szunnita többségű ország központi kormánya és a síita zaiditák összecsapásai 2004 óta több ezer emberéletet követeltek, s tízezrek menekültek el a harcok elől.

A politikai és szociális követelések miatt hónapok óta forrongó Dél-Jemenben hétfőn szintén harcok törtek ki, egy nő megsebesült. Ez volt az első összecsapás azóta, hogy a rendőrség augusztus 23-án egy ádeni demonstráció feloszlatása közben agyonlőtt egy tüntetőt.

Jemen az arab világ legszegényebb országa. Az ország déli részén élő, jobb módú lakosság körében elterjedt a szándék arra, hogy újból elszakadjanak Északtól. Szanaa szerint a síita lázadókat Irán támogatja, a lázadók pedig azt állítják, hogy a kormányt a szunniták lakta Szaúd-Arábia.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden Genfben bejelentette, Szaúd-Arábia felhatalmazást adott arra, hogy a sivatagi királyságon keresztül juttasson el segélyt a harcok elől Észak-Jemenben elmenekült emberek ezreinek. A segélyszállítmányok azonban egyelőre a határ szaúdi oldalán vesztegelnek, mert a főbiztosság túl veszélyesnek tartja az észak-jemeni helyzetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Washington saját szankciókat is kidolgoz Irán ellen

Egyesült Államok - Az amerikai kormány olyan újabb büntetőintézkedéseket is kidolgoz Irán ellen,… Tovább olvasom