Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Három amerikai közgazdász kapta a közgazdasági Nobel-díjat

Eugene Fama, Lars Peter Hansen és Robert Shiller amerikai közgazdászoknak ítélték oda a 2013. évi közgazdasági Nobel-díjat - jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia hétfőn Stockholmban.
Három amerikai közgazdásznak, Eugene Famának, Lars Peter Hansennek és Robert Shillernek ítélték oda a 2013. évi közgazdasági Nobel-emlékdíjat - jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia hétfőn Stockholmban.

Az indoklás szerint a díjat azokért az empirikus kutatásokért kapták, amelyekkel - egymástól függetlenül - azt vizsgálták, hogyan lehet több évre előrejelezni a részvény- és kötvénypiaci árak változását.

A piaci eszközök árának alakulásától függ egy sereg gazdasági döntés, például a megtakarításokról vagy egy ingatlan megvásárlásáról - írta a stockholmi akadémia. Ezen eszközök fel- vagy alulértékelése hozzájárulhat pénzügyi válságokhoz, és ahogy a legutóbbi globális válság mutatja, az ilyen krízisek kárt okozhatnak a gazdaság egészében.


Fama, akit évek óta a közgazdasági Nobel-díj esélyeseként emlegettek, az 1960-as évek elején bemutatta, hogy rövid távon szinte lehetetlen előrejelezni a részvényárfolyamok alakulását. Hansen kidolgozott egy olyan statisztikai módszert, amellyel tesztelni lehet az eszközárak változásáról szóló elméleteket. Shiller pedig közreműködött a gazdasági szereplők által szorosan figyelt egyik adat, az amerikai lakásárak mérőszámának kidolgozásában.

Eugene Fama és Lars Peter Hansen a Chicagói Egyetem oktatója, Robert Shiller a Yale-en tanít.

A 8 millió svéd koronával (268 millió forint) járó Nobel-díjakat hagyományosan december 10-én, a díjalapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át Stockholmban.

A közgazdasági Nobel-díjat az orvosi, a kémiai vagy az irodalmi díjtól eltérően nem a svéd ipargyáros - a dinamit feltalálója - alapította 1895-ben, hanem a svéd jegybank 1968-ban, Nobel emlékére. Utoljára 1999-ben fordult elő, hogy nem volt amerikai közgazdász a díjazottak között.

Háttér

Eugene Fama, Lars Peter Hansen és Robert Shiller amerikai közgazdászoknak ítélte oda hétfőn a 2013. évi közgazdasági Nobel-emlékdíjat a svéd jegybank Stockholmban. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása az elmúlt tíz év közgazdasági Nobel-díjasairól:

A közgazdasági Nobel-díjat 1968-ban, fennállásának 300. évfordulója alkalmából alapította a svéd központi bank, elnevezése hivatalosan: a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíja. A díjat most 45. alkalommal ítélték oda.

A kitüntetettek száma 74, közülük 22-en kapták egyedül, 17 alkalommal ketten, 6 alkalommal hárman megosztva. A közgazdasági Nobel-díjasok átlagéletkora 67 év, az eddigi legfiatalabb díjazott az amerikai Kenneth J. Arrow, aki 1972-ben 51 évesen kapta a díjat, a legidősebb az amerikai Leonid Hurwicz, aki 90 éves volt, amikor 2007-ben neki ítélték a kitüntetést (Hurwicz e téren az összes Nobel-díjas között is korrekorder). A ma élő legidősebb közgazdasági Nobel-emlékdíjas a 93 éves Lawrence Klein amerikai közgazdász, aki a kitüntetést 1980-ban kapta. Az eddigi egyetlen női közgazdasági Nobel-díjas az amerikai Elinor Ostrom, aki 2009-ben vehette át a kitüntetést megosztva.

A közgazdasági Nobel-díj esetén is van példa "családi" díjra: az első kitüntetett, az 1969-ben díjazott holland Jan Tinbergen öccse, Nikolaas Tinbergen 1973-ban megkapta a fiziológiai Nobel-díjat, az 1974-ben kitüntetett Gunnar Myrdal felesége, Alva Myrdal 1982-ben Nobel-békedíjban részesült.

Magyar születésű tudósok közül 1994-ben az amerikai John C. Harsanyi (Harsányi János) (1920-2000) részesült megosztott közgazdasági Nobel-díjban a játékelmélet terén kidolgozott elemzésekért.

Az elmúlt tíz év közgazdasági Nobel-emlékdíjasai

2003
- Az amerikai Robert Engle és a brit Clive Granger a gazdasági idősorok vizsgálatának új statisztikai módszereiért.
2004 - A norvég Finn E. Kydland és az amerikai Edward C. Prescott, akik kimutatták az üzleti ingadozások mögött álló erőket, valamint a gazdaságpolitika összefüggéseit a makrogazdaság kulcsfontosságú területein.
2005 - Az amerikai Thomas Schelling és az izraeli Robert Aumann a kereskedelmi és üzleti konfliktusok elkerülését segítő játékelméleti kutatásaiban elért eredményeiért.
2006 - Az amerikai Edmund S. Phelps makroökonómiai elemzéseiért, amelyek hozzájárultak a gazdaságpolitika rövid és hosszú távú hatása közötti összefüggések megértéséhez.
2007 - Az amerikai Leonid Hurwicz, Eric Maskin és Roger Myerson a mechanizmustervezés elméletét megalapozó munkásságáért.
2008 - Az amerikai Paul Krugman a nemzetközi kereskedelem mozgásainak és a gazdasági aktivitás területi összefüggéseinek elemzéséért.
2009 - Az amerikai Elinor Ostrom és Oliver E. Williamson a gazdasági kormányzással foglalkozó elemzéseiért.
2010 - Az amerikai Peter Diamond és Dale Mortensen, valamint a Cipruson született brit Christopher Piassarides az egyszerre jelen levő magas munkanélküliség és a betöltetlen állások összefüggéseinek, valamint a szociálpolitikának a munkanélküliségre gyakorolt befolyásának vizsgálatáért. 2011 - Az amerikai Thomas J. Sargent és Christopher A. Sims "az ok és okozat a makrogazdaságban" területén végzett empirikus kutatásaiért.
2012 - Az amerikai Alvin Roth és Lloyd Shapley a piactervezés gyakorlatának elemzéséért és a stabil piaci allokáció területén végzett kutatásért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A diploma a legjobb védelem a munkanélküliség ellen

Németországban 2012-ben a diplomások mindössze 2,5 %-a, míg a végzettség nélküli férfiak és nők 19… Tovább olvasom