Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Három évet kapott egy blogger

Három év börtönre ítélt egy katonai bíróság egy bloggert Egyiptomban, mert bírálta a fegyveres erőket - közölte hétfőn az ügyvédje.
"Maikel Nabílt sajnos három évre ítélték" - mondta Gamál Íd, megjegyezve, hogy ennek kimondásakor nem voltak jelen az ügyvédei. "Gyakorlatilag titokban hirdettek ítéletet" - állapította meg.

Február 11., azaz Hoszni Mubarak elnök hatalomból történt távozása óta, illetve azóta, hogy tábornokok egy csoportja, a Legfelső Katonai Tanács uralkodik Egyiptomban, ez volt az országban az első ilyen jellegű per. Az ítéletet múlt szerdára várták, majd elnapolták vasárnapra. Aznap az ügyvédek megjelentek, de Íd elmondása szerint elküldték őket azzal, hogy vasárnap nem lesz ítélethirdetés, majd meglepetéssel tudták meg, hogy védencük három évet kapott.

Múlt hét elején a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet kérte, hogy a hadsereg szüntesse be az ügy tárgyalását. A katonáknak "ejteniük kellene minden olyan vádat, amelyet az internetre kirakott, a katonai apparátust bíráló kommentárjai miatt emeltek ellene" - írta akkor a HRW. Sarah Leah Whitson, a HRW közel-keleti és észak-afrikai felelőse szerint "a per veszélyes precedens olyankor, amikor Egyiptom igyekszik eltávolodni a Mubarak-éra alatt elkövetett visszaélésektől".

A katonai rendőrség március 28-án tartóztatta le a bloggert, miután az a Facebook közösségi portálra a hadsereget bíráló megjegyzéseket posztolt ki - értesült a HRW, amely azt is tudatta, hogy ezek a megjegyzések szolgáltak ellene bizonyítékul a perben.

Az ítélet alighanem nyugtalanítja majd az egyiptomi bloggerek népes táborát, akik azt remélték, hogy Mubarak elnök bukása a szólásszabadság új korszaka előtt nyitja meg az utat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olasz farkasok pusztítanak Katalóniában

Újra pusztítanak Katalóniában a több mint egy évszázada kihaltnak hitt farkasok. A kutatók… Tovább olvasom