Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Három évet késő vonatok

Az első kilenc hónapban összesen három évet késtek a vonatjáratok Romániában - mutatták ki a legújabb statisztikai adatok.
Az országban évek óta nem végeztek jelentős infrastrukturális felújításokat. Több fő vasútvonal javítását már elkezdték, de ez egyelőre csak tetézi késéseket. Az Erdély felől Bukarest irányába utazók például arra számíthatnak, hogy napközben rendszerint legkevesebb egyórás késéssel érkeznek a vonatok, de előfordult az is, hogy a menetrendben megjelölt időponthoz képest három órával később futott be a szerelvény.

Romániában most azért vált ismét sajtótémává a vonatok kiszámíthatatlansága, mert december 3-án lépett érvénybe az Európai Parlamentnek a vasúti közlekedésre vonatkozó egységesített új szabályrendszere. Ez meghatározza, hogy a jegy árának legalább egynegyedét kell visszafizetnie a vasúttársaságnak, ha egy járat 60 és 119 perc között késik, illetve az utazás árának a felét kell megtéríteni, ha a késés ideje eléri vagy meghaladja a két órát.

Romániára azonban egyelőre nem vonatkoznak ezek az előírások, mert Bukarest mentességet kapott az európai előírások többségére. Az Agerpres román hírügynökség által idézett Gheorghe Popa román közlekedési államtitkár szerint így a belföldi járatokra öt évre érvényes a mentesítés. Az államtitkár szerint nemzetközi vonatokon utazók sem kérhetnek kártérítést.

A mentesség híján a román hatóságoknak óriási összeget kellett volna elkülöníteniük évente kártérítés céljára, ha azt vesszük figyelembe, hogy csak az idén szeptemberig összesen három évet, vagyis több mint másfélmillió percet késtek a vonatok.

A román hatóságok számára keserű örömet okoz az is, hogy a lepusztult infrastruktúra miatt az állami vasúti társaság konkurencia nélkül marad 2010-től, vagyis a román vasúti piac megnyitása után is. A vasúti hálózat gyatra minősége miatt ugyanis egyelőre elkerülik Romániát a külföldi társaságok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtámadtak egy mecsetet

Legalább harminc ember vesztette életét egy mecset elleni öngyilkos robbantásban pénteken a… Tovább olvasom