Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Három francia olajfinomítóban véget ért a sztrájk

Párizs - Franciaország 12 olajfinomítójából háromban a munkafelvétel mellett döntöttek hétfőn a dolgozók, a többi kilencben azonban folytatódik a nyugdíjreform elleni tiltakozásul második hete tartó sztrájk.
A megmozdulás az amerikai Exxon-Mobil és a svájci Petroplus csoport olajfinomítójában ért véget, de a termelés a szakszervezetek szerint ténylegesen majd csak a jövő héten indulhat meg ezeken a telepeken.

A Francia Olajipari Unió tájékoztatása szerint az ország 219 olajtárolójából már csak az a kilenc nem működik, amelyek a munkabeszüntetést folytató olajfinomítók területén találhatók, de már azok sincsenek a sztrájkolók blokádja alatt. A többi telepet sikerült a hatóságoknak teljesen felszabadítaniuk. A múlt héten összesen 15 tározót foglaltak el a szakszervezetek.

Az országban a benzinellátás ennek ellenére hétfőn romlott a hétvégi helyzethez képest, miután a mintegy ötezer benzinszállító kamion sofőrjei vasárnap pihenőnapot tartottak. A 12 ezer 500 kút harmadában mutatkoznak jelenleg ellátási gondok, de a kormányzat és az olajipari dolgozók is keddtől gyors javulásra számítanak.

Az energiaszektorban, illetve a vidéki nagyvárosok (Marseille, Toulouse, Nantes, Pau) hulladékszállítóinak sztrájkjában csúcsosodott ki a szakszervezetek tiltakozó megmozdulása Nicolas Sarkozy államfő nyugdíjreformja ellen. Időközben a nyugdíjkorhatár emelését előíró, vitatott törvény végleges szövegéről hétfőn megegyezett a parlament két házának vegyes bizottsága. A szenátus kedden, a nemzetgyűlés pedig szerdán hagyja azt jóvá. Az államfő várhatóan november 15-én hirdeti ki a törvényt, amelynek rendelkezéseit attól kezdve azonnal bevezetheti a kormány.

A szakszervezetek addig is folytatni kívánják akcióikat, amelyek célja a nyomásgyakorlás a népszerűségét vesztő köztársasági elnökre annak érdekében, hogy ne hirdesse ki az elfogadott törvényt: kedden a diákokat viszik utcára, csütörtökön és november 6-án pedig ismét országos akciónapot tartanak. Az elmúlt hat országos megmozduláson a rendőrség szerint 1 millióan, a szervezők szerint több, mint 3 millióan tiltakoztak.

A kormány hétfőn a sztrájkolókat a megmozdulásuknak a gazdaságra kifejtett hatásaira figyelmeztette. Christine Lagarde gazdasági miniszter egy rádióinterjúban közölte, hogy a sztrájk naponta 200-400 millió eurós kárt okoz az országnak. A Le Figaro című napilap pedig azt írta, hogy az elmúlt nyolc nap sztrájkjai és utcai tüntetései által okozott kár 1,6-3,2 milliárd euróra rúghat. A konzervatív újság számításai szerint a vegyipar napi vesztesége 33 millió euró, az Air France légitársaságé pedig 5 millió euró, de jelentősek a kiesések a turizmusban és a vendéglátásban is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos merénylő támadta meg a magyar katonákat Afganisztánban

Öngyilkos merénylő támadta meg a magyar katonai konvojt hétfő reggel az afganisztáni Puli-Humriban. Tovább olvasom