Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Három hónap múlva csökkenhet a sugárzási szint Fukusimában

Valószínűleg körülbelül három hónap múlva kezd majd csökkenni a radioaktív sugárzás szintje a megsérült Fukusima-1-es atomerőműnél - közölte vasárnap az erőművet üzemeltető TEPCO cég.
Hat hónapon belül jelentősen csökkentik a sugárzási szintet, majd később befedik a megrongálódott reaktorépületeket, elszállítják a nukleáris fűtőelemeket, kilenc hónapon belül pedig úrrá lesznek a válságon. Ezt a tervet azért alakították ki, hogy az erőmű térségéből távozni kényszerült lakók fokozatosan visszatérhessenek - tette hozzá sajtóértekezletén a cég elnöke, Kacumata Cunehisza. Közölte, hogy a cég minden tőle telhetőt megtesz a válság súlyosbodásának elkerüléséért.

A japán társadalom egyre türelmetlenebb amiatt, hogy a TEPCO több mint egy hónappal a 9-es erősségű földrengés, a hatalmas szökőár és az erőmű megrongálódása után sem képes megoldani a nukleáris válságot.

Kacumata sajtóértekezletén nem tudta megmondani, hogy mikor térhet vissza a térségbe az a több tízezer ember, akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat. Kaieda Banri kereskedelmi miniszter szerint legkorábban hat, de kilenc hónap múlva már biztosan elkezdődhet visszatelepülésük.

Az Egyesült Államok segítségét ígérte meg a földrengések, a szökőár és az atombaleset sújtotta Japánnak Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki vasárnap érkezett a szigetországba.

A japán kollégájával tartott közös sajtótájékoztatón Clinton bejelentette, hogy a két ország megállapodott egy állami és magántőkével megvalósuló, az újjáépítést segítő program létrehozásában, amelyet a tokiói kormány irányít. Amerikai cégek és más intézmények is részt vennének a program kivitelezésében.

"Az amerikai üzleti köröknek érdekük, hogy a japán gazdasági gépezet a lehető leggyorsabban teljes fordulatszámra kapcsoljon" - mondta az amerikai diplomácia vezetője. Kína után az Egyesült Államok Japán második legnagyobb kereskedelmi partnere.

A március 11-én bekövetkezett 9-es erejű földrengés óriási károkat okozott a szigetországban: a világ eddigi legköltségesebb természeti katasztrófája becslések szerint legalább 300 milliárd dolláros veszteséget jelent, ami a japán hazai össztermék 4,5 százalékának felel meg. Az újjáépítéshez szükséges pénzt egyrészt a költségvetésből, másrészt adóemelésekből és hitelből teremti elő Kan Naoto kormánya.

Clinton arra kérte Japánt, hogy a súlyos problémák dacára is maradjon globális szereplő. Hangsúlyozta, hogy gazdasági, diplomáciai és minden más területen is szükség van Japánra az egész világot érintő problémák megoldásában. "Japán nélkülözhetetlen a globális problémák megoldásában, az amerikai-japán szövetség pedig továbbra is nélkülözhetetlen a világ biztonságához és fejlődéséhez" - jelentette ki.

Macumoto Takeaki japán külügyminiszter köszönetet mondott az Egyesült Államoknak az eddig nyújtott "óriási támogatásért". Amerikai nukleáris szakértők is segítenek a japán mérnököknek, hogy elkerüljék a nagyobb katasztrófát és stabilizálni tudják a helyzetet a március 11-i földrengésben és szökőárban súlyosan megrongálódott fukusimai atomerőműben. Emellett a távol-keleti szigetországban állomásozó mintegy ötvenezer amerikai katonából több mint húszezer vett részt a mentésben, az atomerőmű hűtési munkálataiban és a romok eltakarításában az északkeleti partvidéken.

Kan Naoto japán kormányfő az International Herald Tribune című amerikai napilap honlapján vasárnap közzétett írásában hangsúlyozta, hogy a helyzet lassan normalizálódik, és az országnak most már a helyreállításra kell összpontosítania. Megerősítette, hogy Japán aktív marad a nemzetközi porondon.

Újabb erős földrengés rázta Japán fő szigetének, Honsúnak a középső részét szombaton. A Richter-skála szerint 5,8-es erejű földrengés epicentruma Kanto tartományban, Tokiótól mintegy 80 kilométerre északra volt, fészke pedig 70 kilométeres mélységben.

A Tokiótól mintegy 250 kilométerre északkeletre fekvő fukusimai atomerőműben nem zavarta meg a mentési és helyreállítási munkálatokat az újabb földrengés, megszakítás nélkül folytatódott a március 11-i nagy földrengés következtében megrongálódott reaktorblokkok hűtése.

Ugyanakkor a tokiói kormány szombaton bejelentette, hogy jelentősen megnőtt a radioaktivitás mértéke a fukusimai létesítmény közelében a tengervízben: ez akár azt is jelentheti, hogy újabb szivárgás keletkezett az atomerőműnél.

Egy újabb baleset előfordulásának az elkerülése végett a japán nukleáris biztonsági hivatal utasította a szigetország atomerőműveit működtető kilenc vállalatot, hogy erősítsék meg a földrengések és a szökőárak pusztításainak kivédését célzó intézkedéseiket.

Március 11. óta több száz erős utórengés rázta meg Japánt. Ezek közül öt ereje meghaladta a hetest, hetvenkettőé a hatost, további négyszázhúszé az ötöst.

A legfrissebb statisztikák szerint 13 645 ember halt meg a 9-es erősségű földmozgás és az azt követő szökőár következtében, 14 384 embert pedig eltűntként tartanak nyilván.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélvihar és jégeső pusztított - 12 ember meghalt

Legkevesebb 12 ember meghalt, 27 megsérült, amikor szélvihar söpört végig jégesővel és… Tovább olvasom