Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Három magyar politikai szervezet küzd a szavazatokért vasárnap Romániában

45 ezer kormányzati tisztség sorsáról döntenek vasárnap Romániában. Három magyar politikai szervezet verseng a választókért.
Vasárnap tartják a romániai önkormányzati választásokat, amelyeken először versenyez három magyar politikai szervezet a szavazatokért.

A szavazópolgárok 45 ezer önkormányzati tisztség sorsáról döntenek, amelyekre több mint 285 ezer jelölt pályázik. A voksolás vasárnap helyi idő szerint 7 és 21 óra között zajlik majd. Tizennyolcezer szavazóhelyiségbe várják a polgárokat.

Mindenütt megválasztják a polgármestert és a települési önkormányzati testület tagjait, továbbá a megyei tanács (közgyűlés) tagjait és elnökét. A polgármesteri és a megyei tanácselnöki tisztségek esetében név szerinti, a helyi és a megyei tanács tagjai esetében pártlistás szavazás zajlik.

A választás egyfordulós lesz: a polgármesteri és a megyei tanácselnöki tisztséget a legtöbb szavazatot összegyűjtő jelölt nyeri el, függetlenül attól, hogy megszerezte-e a voksoknak legalább a felét.

A helyi és a megyei tanácsokban azok a pártok jutnak képviselethez, amelyek az adott körzetben megszerzik a voksok legalább öt százalékát, pártkoalíciók esetében a bejutási küszöb hét százalék. Szavazatát mindenki csak az állandó lakhelyén adhatja le, vagy ott, ahova legalább három hónapja ideiglenesen bejelentkezett. Hivatalos eredmények csak hétfőre várhatók.

A választásokon 97 párt, illetve pártszövetség indított jelölteket. A közvélemény-kutatási adatok szerint az egy hónapja kormányzó szociálliberális pártszövetség (USL) magabiztos győzelme várható.
A magyar szavazók kegyeiért három politikai szervezet - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) - jelöltjei versenyeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliárd eurós mentőcsomagot is kaphat Spanyolország

A százmilliárd eurós nagyságrendet is elérheti az a támogatás, amelyről az euróövezeti… Tovább olvasom