Délmagyar logó

2016. 09. 25. vasárnap - Eufrozina, Kende 10°C | 20°C

Háromszáz megfigyelőt küldhetnek Szíriába

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa az erőszak haladéktalan beszüntetésére szólított fel.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton határozatot fogadott el arról, hogy 300 megfigyelőt küldhetnek Szíriába a törékeny tűzszünet ellenőrzésére. A testület az erőszak haladéktalan beszüntetésére szólított fel.

Az egyhangúan elfogadott, 2043-as számú határozat előirányozza, hogy 300 fegyvertelen megfigyelőt küldenek a közel-keleti országba, három hónapos időszakra. A hivatalosan UNSMIS-nak (United Nations Supervision Mission in Syria) nevezett megfigyelői misszió működésének megkezdéséről a dokumentum szerint a világszervezet főtitkára, Ban Ki Mun dönt, mégpedig a szíriai helyzet tükrében, különös tekintettel az erőszak beszüntetésére. Ennek kapcsán a határozat rámutatott arra, hogy a szíriai kormány és az ellenzék közötti erőszakos cselekmények változatlanul tartanak.

A mostani a második olyan BT-határozat, amelyet a testület Szíria ügyében egyhangúan fogadott el a több mint 13 hónapja tartó kormányellenes felkelés óta. Korábban Oroszország és Kína ellenállása megakadályozta a különböző, benyújtott tervezetek jóváhagyását.

A szombaton elfogadott határozatot Oroszország és az Európai Unió dolgozta ki, és az első értékelések szerint az kölcsönös kompromisszumokat tartalmaz. Orosz nyomásra nincs benne az az európai követelés, hogy a közel-keleti országgal szemben nem katonai jellegű szankciókat léptessenek életbe, amennyiben a szíriai rezsim nem vonja vissza csapatait, illetve nehézfegyvereit a városokból. Ugyanakkor a határozat magában foglalja azt az Oroszország által kezdetben ellenzett, európai követelést, hogy a megfigyelők szabadon mozoghassanak Szíriában. A dokumentum ezzel kapcsolatban ugyanakkor nyitva hagyta azt a kérdést, hogy ez miként történhet majd. A damaszkuszi rezsim előzetesen ahhoz ragaszkodott, hogy szíriai helikopterekkel szállítsák őket, ami általános vélekedés szerint egyes területek spontán ellenőrzését lehetetlenné tenné.

A megfigyelők katonák lehetnek, fegyvert azonban nem viselhetnek. Kiküldésükkel kapcsolatban a tényleges helyzet fényében az ENSZ főtitkára mondja majd ki a végső szót. Ennek kapcsán a határozat a tűzszünet konszolidálódását a legfőbb feltételnek nevezte. Ban Ki Mun főtitkár egyébként az állásfoglalás elfogadásának előestéjén azzal vádolta Bassár el-Aszad szír elnököt, hogy kormánya nem tartja tiszteletben a tűzszünetet.

Az ENSZ BT szombaton elfogadott határozata egyhangú támogatásáról biztosította a szíriai válságban közvetítői szerepet vállaló, korábbi ENSZ-főtitkár, Kofi Annan béketervét. A néhány héttel ezelőtt elfogadott hatpontos terv a többi között tűzszünetet, valamint a kormány és az ellenzék között párbeszédet irányzott elő, és állást foglalt a demokratikus többpártrendszerre való áttérés mellett. Az Annan-tervet Oroszország és Kína is támogatta.

A Biztonsági Tanács egy héttel ezelőtt már felhatalmazást adott egy előkészítő feladattal ellátott, kis megfigyelői csoport Szíriába küldéséről. Az előőrs már megérkezett a közel-keleti országba.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 gyereket sodort el az ár Kínában

Heves esőzések, tomboló viharok okoznak áradásokat a dél-kínai Kuangtung tartományban, százezreknek kárt okozva. Tovább olvasom