Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Háromszáz megfigyelőt küldhetnek Szíriába

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa az erőszak haladéktalan beszüntetésére szólított fel.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton határozatot fogadott el arról, hogy 300 megfigyelőt küldhetnek Szíriába a törékeny tűzszünet ellenőrzésére. A testület az erőszak haladéktalan beszüntetésére szólított fel.

Az egyhangúan elfogadott, 2043-as számú határozat előirányozza, hogy 300 fegyvertelen megfigyelőt küldenek a közel-keleti országba, három hónapos időszakra. A hivatalosan UNSMIS-nak (United Nations Supervision Mission in Syria) nevezett megfigyelői misszió működésének megkezdéséről a dokumentum szerint a világszervezet főtitkára, Ban Ki Mun dönt, mégpedig a szíriai helyzet tükrében, különös tekintettel az erőszak beszüntetésére. Ennek kapcsán a határozat rámutatott arra, hogy a szíriai kormány és az ellenzék közötti erőszakos cselekmények változatlanul tartanak.

A mostani a második olyan BT-határozat, amelyet a testület Szíria ügyében egyhangúan fogadott el a több mint 13 hónapja tartó kormányellenes felkelés óta. Korábban Oroszország és Kína ellenállása megakadályozta a különböző, benyújtott tervezetek jóváhagyását.

A szombaton elfogadott határozatot Oroszország és az Európai Unió dolgozta ki, és az első értékelések szerint az kölcsönös kompromisszumokat tartalmaz. Orosz nyomásra nincs benne az az európai követelés, hogy a közel-keleti országgal szemben nem katonai jellegű szankciókat léptessenek életbe, amennyiben a szíriai rezsim nem vonja vissza csapatait, illetve nehézfegyvereit a városokból. Ugyanakkor a határozat magában foglalja azt az Oroszország által kezdetben ellenzett, európai követelést, hogy a megfigyelők szabadon mozoghassanak Szíriában. A dokumentum ezzel kapcsolatban ugyanakkor nyitva hagyta azt a kérdést, hogy ez miként történhet majd. A damaszkuszi rezsim előzetesen ahhoz ragaszkodott, hogy szíriai helikopterekkel szállítsák őket, ami általános vélekedés szerint egyes területek spontán ellenőrzését lehetetlenné tenné.

A megfigyelők katonák lehetnek, fegyvert azonban nem viselhetnek. Kiküldésükkel kapcsolatban a tényleges helyzet fényében az ENSZ főtitkára mondja majd ki a végső szót. Ennek kapcsán a határozat a tűzszünet konszolidálódását a legfőbb feltételnek nevezte. Ban Ki Mun főtitkár egyébként az állásfoglalás elfogadásának előestéjén azzal vádolta Bassár el-Aszad szír elnököt, hogy kormánya nem tartja tiszteletben a tűzszünetet.

Az ENSZ BT szombaton elfogadott határozata egyhangú támogatásáról biztosította a szíriai válságban közvetítői szerepet vállaló, korábbi ENSZ-főtitkár, Kofi Annan béketervét. A néhány héttel ezelőtt elfogadott hatpontos terv a többi között tűzszünetet, valamint a kormány és az ellenzék között párbeszédet irányzott elő, és állást foglalt a demokratikus többpártrendszerre való áttérés mellett. Az Annan-tervet Oroszország és Kína is támogatta.

A Biztonsági Tanács egy héttel ezelőtt már felhatalmazást adott egy előkészítő feladattal ellátott, kis megfigyelői csoport Szíriába küldéséről. Az előőrs már megérkezett a közel-keleti országba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 gyereket sodort el az ár Kínában

Heves esőzések, tomboló viharok okoznak áradásokat a dél-kínai Kuangtung tartományban, százezreknek kárt okozva. Tovább olvasom