Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Haszan Róháni, Irán új elnöke letette a hivatali esküt

Haszan Róháni, Irán új elnöke vasárnap Teheránban a parlament előtt letette a hivatali esküt, s megnevezte kormánya egyes tagjait: külügyminiszternek az ország volt ENSZ-nagykövetét, Mohammad Dzsavád Zarifot, olajügyi miniszternek pedig Bidzsán Zanganét jelölte, aki már betöltötte ezt a posztot.
A mérsékeltnek tartott Róháni az állami televízióban élőben közvetített ceremónián hitet tett az alkotmány és az iszlám köztársaság hivatalos vallása mellett.

A nemzetközi közösséghez intézve szavait azt mondta, hogy országával csak párbeszéd útján lehet kommunikálni, s nem pedig szankciókkal.

"Az egyenlők közötti párbeszéd az egyedüli megoldás..., hogy csökkenjen az ellenségeskedés. Amennyiben megfelelő választ akarnak, ne használják a szankciók nyelvét, sokkal inkább a tiszteletét" - közölte az iszlám köztársaság hetedik elnöke, aki megígérte, hogy az "igazságtalan" szankciók feloldása érdekében fog dolgozni.

Az államfő azokra a szankciókra utalt, amelyeket Irán vitatott atomprogramja miatt alkalmaz vele szemben a nemzetközi közösség.

A Fehér Ház első reagálásában azt közölte, hogy az Egyesült Államok "jószándékról tanúságot tevő partner" lesz, ha az új iráni kormány "lényegi módon és komolyan elkötelezi magát a nemzetközi kötelezettségvállalások mellett".

Roháni azt is kijelentette, hogy Irán "sohasem akart háborút a világgal", ami utalás volt az izraeli félelmekre, arra, hogy Irán esetleg atomfegyvert vetne be Izrael ellen.

Az új elnök igyekezett megnyugtatni az Öböl-országok uralkodóit, akik azzal vádolják Teheránt, hogy beavatkozik belügyeikbe. Irán "békére és stabilitásra törekszik" a régióban, s ellenzi, hogy a politikai rendszereket, vagy a határokat erővel, külső beavatkozással változtassák meg.

A 64 éves Róháni Mahmúd Ahmadinezsádot váltja fel az elnöki székben, s az elkövetkezendő két hétben el kell fogadtatnia kormányát a 290 fős parlamenttel, a medzslisszel. Megfigyelők megjegyezték: a kiválasztott miniszterek között sok olyan technokrata van, akik már vállaltak kormánypozíciót a mérsékeltnek tartott Hasemi Rafszandzsáni, vagy a reformátor Mohammad Hatami elnök idejében.
Róháni hitvallása
az, hogy elnökségének rendező elve az "együttműködés a konfrontáció helyett" legyen. Kívánsága, hogy Irán külpolitikailag új orientációt válasszon, s véget érjen a nemzetközi elszigeteltség és a szankciók kora - írta az APA osztrák hírügynökség.

Róháni június 14-én nyerte meg meglepetésre az iráni választásokat, s szombaton Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah a síita teokratikus állam politikai elitjének jelenlétében jóváhagyta megválasztását.

A vasárnapi eskütételt több mint ötven országból - főleg a környező térségből - államfők és más méltóságok is figyelemmel kísérték a parlamentben. Az iszlám köztársaság 34 éves fennállása alatt először fordult elő, hogy külföldi előkelőségek is jelen voltak egy iráni elnök eskütételén, ami aláhúzza Róháni kapcsolatjavítási szándékainak komolyságát.

Az iráni állami televízió szombaton késő este arról számolt be, hogy Róháni szerint az Egyesült Államok konfrontációt akar. Kim Jong Namot, Észak-Korea névleges államfőjét fogadva Róháni a televízió szerint azt mondta, hogy "úgy véljük, az Egyesült Államok és a nyugatiak ürügyet keresnek, hogy konfrontálódjanak azokkal az országokkal, amelyeket nem tekintenek barátoknak".

Izrael ismét bírálóan nyilatkozott Róhániról, mondván, hogy Iránban más lett ugyan az elnök, a cél azonban nem változott. Benjámin Netanjahu miniszterelnök az izraeli kabinet vasárnapi ülése előtt kijelentette: "Irán atomfegyvert akar kifejleszteni, hogy szétrombolja Izraelt, s ez nem csak számunkra, vagy a Közel-Keletre jelent veszélyt, hanem az egész világra. Mindnyájunk kötelessége ennek megakadályozása".

A SANA hivatalos szíriai hírügynökség szerint az új iráni elnök Vael Nadír al-Halaki szír miniszterelnökkel találkozván országa támogatásáról biztosította Bassár el-Aszad elnök rendszerét. Leszögezte, hogy nincs az az erő, amely megrendíthetné Szíria és Irán szövetségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szerb maffiafaluban tényleg mindenki kőgazdag?

Egy szerbiai nagy falu öt ország határa mentén: Veliki Trnovac. Olyan település, ahol a törvény nem érvényes. A rendőrség csak nappal járőrözik, a heroint tonnákban mérik. Tovább olvasom