Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Használtruha-adományokat dézsmáltak meg

Jótékonysági célokra adományozott használt ruhákat lopott, illetve szerzett meg csalással Nagy-Britanniában egy igen jól szervezett kelet-európai csoport, amelyet a brit rendőrség többhavi megfigyelés után most számolt fel.
A banda - amelyet két litván vezetett - brit segélyszervezeteknek leadott használtruha-adományokat lopott el rendkívüli mennyiségben, vagy családokhoz becsöngetve kért ilyen adományokat, azzal a hamis állítással, hogy jótékonysági célokra gyűjtik a ruhákat. A csoport tevékenységének kiterjedtségét mutatja, hogy az eddigi rendőrségi vizsgálat szerint a banda legalább harminc furgonnal járta a brit városokat, és külön raktárt bérelt London közelében az összegyűjtött ruháknak.

A rendőrség a rajtaütés során "hegyekben álló" ruhahalmokat talált a raktárban, és összesen négy litvánt vett őrizetbe. A nyomozók a környéken több lakásban is házkutatást tartottak, és 25 ezer font (csaknem nyolcmillió forint) készpénzt is lefoglaltak. A nyomozás vezetője a pénteki The Timesnak elmondta, hogy "rendkívül fejlett módszerekkel" dolgozó, valószínűleg az egész országra kiterjedő hálózatról van szó, amely nemzetközi üzleti vállalkozás formájában működött, igen nyereségesen.

A rendőrségi megfigyelés időszakában hetente több száz furgonrakomány érkezett a raktárba, ahol a ruhákat szétválogatták, majd konténerekbe rakták és útnak indították Kelet-Európa felé. Egy-egy konténerben 50 ezer font (több mint 15 millió forint) értékű használt ruha is lehetett. A brit lap kommentárja szerint a Nagy-Britanniából származó használt ruhák "rendkívül népszerűek Kelet-Európa egyes térségeiben", és különösen a Next és a Marks & Spencer márkák keresettek.

Az adománygyűjtés szabályozásáért felelős brit hatóság beszámolója szerint az elmúlt egy évben megkétszereződött a csalással adományokat gyűjtőkkel kapcsolatos panaszok száma, és félő, hogy a jelenség terjedése elriasztja a családokat a jótékonysági célú adományozástól.

Olvasóink írták

  • 1. papika56 2011. szeptember 09. 18:26
    „A Szegeden nyílt ADOMÁNY bolt is kapott innen árút ???”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb vita Berlusconi szexügyeivel kapcsolatban

Újabb vita robbant ki pénteken Silvio Berlusconi szexbotrányai ügyében, miután kiderült, hogy az… Tovább olvasom