Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Hatalmas csalás a rendőrségnél

Oroszország - A moszkvai városi önkormányzat térfigyelő kamerákat szereltetett fel a városban, s most kiderült, hogy legalábbis az egyik körzetben a kamerák többsége nem működött, illetve előre elkészített videofelvételeket közvetített.
A kamerák felszerelésére kiírt tendert a SztrojMontazsSzervisz nevű cég nyerte el, s mint most kiderült, egyedül a főváros északkeleti körzetében 29 ezer darab egyáltalán nem működött, csak a doboza volt a helyén.

A központban a kamerákat felszerelő cég számítógépéről küldött, előre felvett filmeket látták, mégpedig tavaly május óta.

A rendőrök észrevették, hogy a térfigyelő kamerák nemigen segítik elő a bűnügyek felderítését. Aztán előbb csak egyre kevesebb mozgást észleltek a monitorokon, majd csak állóképeket láttak, sok kameráról egyáltalán nem érkezett jel.

A vizsgálat akkor kezdődött meg, amikor valaki rájött arra, hogy folyamatosan közvetít egy kamera, amelyet egy hónapokkal korábban lebontott házra szereltek. Kiderült: akadt, ahonnan korábban felvett képeket küldtek, de néhol az állítólagos kamera által "közvetített film" még csak nem is az adott helyszínen készült.

A csalók csak az említett északkeleti körzetben több mint 30 millió rubelt szedtek be jogtalanul a havonta esedékes karbantartási díjból. A csalás célja világos: a szerződés szerint az önkormányzat csak akkor fizet, ha az adott cég által üzemeltetett kamerák 90 százaléka működik, márpedig a vizsgált körzetben a fele sem működött.

A SztrojMontazsSzervisznek - amely az idén 212 millió rubelt keresett volna a kamerákon - ez nem volt elég: a főváros nyugati körzetében a konkurens cég számítógépeit vírusokkal fertőzte meg szeptemberben.

A "béna" kamerák ügyét a számítógépes bűnözés elleni rendőrségi csoport szakembereinek bevonásával derítették fel.

A rendőrség mellett szól, hogy mindezt a nyilvánosság elé tárta. Nem nagy dicsőség viszont, hogy a tévériportokból kiderült: a központban, amely szervezetileg nem tartozik a rendőrséghez, a rengeteg monitort egyetlen idős asszony figyeli, aki elmondta: ha netán egyszerre több helyen észlel rendellenességet, nemigen éri utol magát az illetékesek értesítésében.

Dmitrij Kudrjavcevet, a SztrojMontazsSzervisz cég vezetőjét mindenesetre már december végén letartóztatták, s különösen nagy értékre elkövetett csalás, valamint kárt okozó számítógépes programok használata és terjesztése miatt emeltek ellene vádat - írták a szerdai orosz lapok.

Olvasóink írták

 • 7. gerbera 2010. január 14. 03:43
  „Mintha emlékeztetne a rendőrruhákba bujtatott azonosító szám nélküli kegyetlenkedő mészárosokra,2006 okt.23-i eseményekre.”
 • 6. hu00043 2010. január 13. 22:12
  „Milyen pofátlan, megtévesztő címválasztás. <moderálva>
  Kelet-Timorban.”
 • 5. Mathiasking 2010. január 13. 22:03
  „Nincs új a nap alatt! Csak a helyszín más!”
 • 4. antikos 2010. január 13. 21:41
  „Én is ebbe a hibába estem:)”
 • 3. micsibucsi 2010. január 13. 21:24
  „Okos, nagyon okos kis csínytevés.”
 • 2. flexsnake 2010. január 13. 20:24
  „Azt hittem helyi hír :D”
 • 1. Walaky 2010. január 13. 17:49
  „HA olvasom a hírt a népszabin, azt hihettem volna, hogy Szögedében:)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: Szerbia nem vesz több oltóanyagot

Szerbia felfüggeszti az új influenza elleni oltóanyag beszerzését, mert nincsen rá kereslet -… Tovább olvasom