Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Hatalmas földcsuszamlások Kínában

Kína - Már százharminchoz közelít a vasárnap virradóra történt északnyugat-kínai földcsuszamlások halálos áldozatainak a száma, mintegy kétezer ember eltűnt, a helyszínre utazott Ven Csia-pao kínai miniszterelnök.
Kanszu tartomány Csoucsü megyéjében felhőszakadás következtében egy völgyben a hatalmas földcsuszamlások, hegyomlások betemették a települések nagy részét. A terület felét elárasztotta a víz, miután a rajta keresztülfolyó Pajlung medrét a földcsuszamlások, valamint házak romjai temették be, s egy hatalmas tó keletkezett. A felgyülemlett víztömeg három kilométer hosszú, száz méter széles és kilenc méter mély. Becsések szerint 15 millió köbméter víz halmozódott fel benne.

A Kannan tibeti autonóm prefektúrához tartozó megyében szombaton este kezdett esni az eső, omlani a föld; megszűnt az áramellátás, és a folyó irányt vett a megyeszékhely felé, sokakat fogságba ejtve – tájékoztatta a Hszinhua hírügynökséget egy helyi elöljáró.

Hatalmas pusztítást végzett a felhőszakadás és az utána történt földcsuszamlás. Fotó: MTI
Hatalmas pusztítást végzett a felhőszakadás és az utána történt földcsuszamlás.
Fotó: MTI

Elmondta, hogy jelenleg nagy mennyiségű sár és sziklatörmelék akadályozza a mentést, mivel túl vastag ahhoz, hogy gyalogosan, vagy járművel közlekedni lehessen rajta – vannak utcák, amelyeket egy méter magasan borít. Munkagépek nem tudnak a helyszínen dolgozni, így főleg kézzel, kézi szerszámokkal próbálják az eltemetett embereket kiásni.

Van olyan falu, amelynek több mint 300 otthonát betemette a föld, az áldozatok száma itt még nem ismert. Egy faluban 120 lakóház dőlt össze, százak még mindig elszigetelten, köztük sokan az épületek tetején várják a segítséget. A katonáknak egyelőre gond megtalálni a víz és a helyenként kétméteres sárfolyam által elsodort embereket.

Fotó: MTI
Mentőalakulatok tagjai kutatnak túlélők után.
Eddig nem sok sikerrel. Fotó: MTI

Körülbelül 45 ezer embert már kitelepítettek, részben magasabb helyekre költöztettek. A bajba jutottak közül már több százat sikerült kimenekíteni. A helyszínre katonák ezreit, tűzoltók százait vezényelték, és egészségügyi csoportokat küldtek. Miközben mentőcsapatok keresik az eltűnteket, helikopterről szakemberek vizsgálták meg, hogy miként lehet az elzárt folyó útját ismét szabaddá tenni.

Fotó: MTI
Több tízezer ember vált hajléktalanná.
Fotó: MTI

Az országos katasztrófa-elhárítás csúcsszervei második fokozatra emelték a veszélyesség, illetve a mentés szintjét, ami azt jelenti, hogy minden a központba befutó adatot két órán belül jelenteni kell a kormánynak.

A kínai média beszámolt arról, hogy Hu Csin-tao kínai államelnök és Ven Csia-pao kormányfő a mindenek előtti életmentésre adott utasítást a tartományi vezetőknek. Ven útban a helyszínre, a repülőn ideiglenes mentésirányító központot hozott létre. Mint mondta, a helyzet különösen nehéz, mivel elzárt, hegyek közti területről van szó, amellyel megszűnt az összeköttetés, ahol jelenleg nincs áram és az oda vezető utak járhatatlanok. A kormányfő irányításával nyolc – különböző területekért felelős – munkacsoport kezdte meg a mentés szervezését.

Fotó: MTI
Több méter vastag sártenger folyt be a városokba.
Fotó: MTI

A több mint 30 ezer négyzetkilométer területű Csoucsü megye közel 135 ezres lakosságának egyharmada tibeti nemzetiségű. Székhelye 276 kilométerre található a tartományi fővárostól Lancsoutól.
Az időjárás-előrejelzés szerint kedden és szerdán további heves esőzésekre lehet számítani a térségben.

Olvasóink írták

  • 2. Bikisunáj 2010. augusztus 08. 21:42
    „Szegények... :(”
  • 1. conair2 2010. augusztus 08. 21:08
    „Sajnos ez van ha az emberiség csak saját magával foglalkozik, és leszarja a természetet. Szegény emberek meg isszák a levét. Nagyon sajnálom őket.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irán négy új tengeralattjárót vett

Négy új, hazai gyártmányú mini-tengeralattjáróval látták el az iráni haditengerészetet –… Tovább olvasom