Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Hatalmas tűz pusztított egy ősi tibeti városban

Hatalmas tűz pusztított szombatra virradó éjjel egy turisták körében rendkívül népszerű ősi tibeti városban, Kína délnyugati Jünnan tartományában - jelentette a kínai állami média.
Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés, a lakosokat idejében sikerült evakuálni. A tűzvészben azonban megsemmisült a hagyományos tibeti építészetéről híres Dukezong városka mintegy száz lakóépülete. A tűz oka egyelőre nem ismert.

A lángok hajnali fél kettőkor csaptak fel, és bár a hatóságok több mint ezer tűzoltót vezényeltek a helyszínre, csak délelőtt 11 óra körül sikerült megfékezni a tűz terjedését.

Tűz pusztított egy ezer éves tibeti városban - 100 ház állt lángokban. Fotó: MTI/EPA/Li Sanming (galéria)

A szerencsétlenségről készült fénykép- és videofelvételek tanúsága szerint az ősi tibeti várost elborító hatalmas lángtenger teljesen vörösre festette az éjszakai égboltot.

A kínai központi televízió beszámolója szerint a térségben uralkodó száraz és szeles időjárás miatt a lángok könnyen elharapóztak a többségükben fából épült dukezongi házak között.

Tűz pusztított egy ezer éves tibeti városban - 100 ház állt lángokban. Fotó: MTI/EPA/Li Sanming (galéria)

Előzetes becslések szerint a műemléki épületekben keletkezett kár a 100 millió jüant (mintegy 3,6 milliárd forint) is elérheti.

Az 1300-as években alapított, mintegy 700 házból álló Dukezongot - amely az úgynevezett Déli Selyemút mentén fekszik - a hagyományos tibeti építészet egyik legnagyobb épségben fennmaradt műemlékének tartották számon. A városka az egyik legismertebb turisztikai térség, Sangri-la egyik települése.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos áldozatokat követelt a heves esőzés Floridában - videókkal

Heves esőzések sújtották pénteken az Egyesült Államok délkeleti partvidékét, a rendőrségi… Tovább olvasom