Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Hawaiinak nincs pénze időközi választásokra

A gazdasági válság miatt pénzügyi gondokkal küzdő Hawaiinak nincs pénze arra, hogy időközi választást rendezzen egy megüresedő washingtoni képviselői mandátum betöltésére.
A Csendes-óceánban fekvő Hawaii a többi amerikai szövetségi államhoz hasonlóan súlyos költségvetési gondokkal küzd. Az állam választási irodája közölte, hogy a pénzügyi megszorítások nyomán mindössze 5 ezer dollárból kell gazdálkodnia júliusig, egy időközi választás megrendezése pedig nagyjából egymillió dollárba kerülne.

Hawaii két képviselői hellyel rendelkezik a szövetségi törvényhozás alsóházában. Az egyik mandátum nyilván betöltetlen, és vele a főváros, Honolulu mintegy 600 ezer lakója washingtoni képviselet nélkül marad, amennyiben az állam nem talál forrást a választások finanszírozására.

E mandátumért azért kell időközi választást tartani, mert a szóban forgó képviselő, a demokrata párti Neil Abercrombie bejelentette: 19 év után február 28-án visszaadja jövő januárban lejáró megbízatását, hogy részt vehessen a polgármester-választáson.

Hawaii választási bizottsága reméli, hogy valahonnan sikerül előteremteni a pénzt, és májusban postai, levélben történő szavazást tarthatnak, ami 925 ezer dollárba kerülne. A személyes megjelenéssel rendezett szavazás lehetősége valószínűleg fel sem merül, mivel az még több pénzt, 1,2 millió dollárt igényelne. Több helyi politikus azt szorgalmazza: a választásra költendő összeget inkább az oktatásra és a szociális szolgáltatások javítására fordítsák, ezek állami támogatását a recesszió miatt ugyanis lényegesen megkurtították.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bocsánatot kértek Obamától

Arra kényszerült, hogy bocsánatot kérjen Barack Obama amerikai elnöktől Harry Reid, a szenátus nagy… Tovább olvasom