Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Hazafiasság és függetlenség - az egész USA ünnepel

Egyesült Államok - Július 4-e az USA egyik legnagyobb ünnepe: Nagy-Britanniától való függetlenségüket ünneplik. Országszerte felvonulásokat, grill-partykat, piknikeket és tüzijátékokat tartanak.
A függetlenség napja (Independence Day) vagy egyszerűen július negyedike (Fourth of July) az Amerikai Egyesült Államok egyik szövetségi ünnepe. Az amerikaiak ezen a napon ünneplik a függetlenségi nyilatkozat 1776-os deklarációját, melyben országuk kinyilvánította függetlenségét Nagy-Britanniától.

Ünneplése leggyakrabban felvonulásokkal, grill-partykkal, piknikekkel, baseball mérkőzések megrendezésével történik. A július 4-i megemlékezéseknek 1777 óta fontos kelléke a hatalmas tűzijáték.

Szokások

Függetlenség Napját, az egyetlen olyan ünnepnapot, amelyet az egész ország egyként ünnepel, különböző hazafias megnyilatkozások kísérik. Számos politikus tartja fontosnak ezen a napon valamilyen társadalmi eseményen való megjelenést, beszédet mondani a nemzet örökségéről és népeinek kapcsolatáról. A családok általában pikniket vagy kerti barbecue-partikat szerveznek Negyedikén, gyakran használják ki a hosszú hétvége-adta lehetőségeket és hívják meg távolabbi hozzátartozóikat is. Országszerte reggelente katonai parádékat, délután baseball-meccset, este pedig mulatságokat és tűzijátékot szerveznek.

A  hatalmas tüzijáték elmaradhatatlan kelléke az ünneplésnek. Forrás: YouTube

Kisebb tűzijékot szabadon lehet beszerezni, személyi vagy nyilvános használatra is. Biztonsági megfontolások miatt azonban több államban betiltották a tűzijátékok használatát, vagy korlátozzák azokat méret és típus szerint.

A Függetlenség Napjának évente megrendezett színes eseménye Nathan Hot Dog-Evő Versenye, amelyre New York City Coney Island kerületében kerül sor. A monda szerint a hagyomány 1916. július 4-én kezdődött, amikor is négy bevándorló ezzel a módszerrel kívánta eldönteni, hogy melyikük a legnagyobb hazafi.

A filmesek szerint a legnagyobb katasztrófák az USA-val ezen a napon történhetnek. Forrás: YouTube

Miért éppen július 4.?

Vannak, akik szerint az ünnep konkrét dátumának megválasztása bizonyos szinten önkényesen történt. New England már 1775 áprilisa óta harcban állt a britekkel. A Kontinentális Kongresszusban az első függetlenségre való indítványt csak július 8-án terjesztették be. Hosszas vita után, július 2-án a kongresszus egyhangúlag (12-0 arányban), ám titkos szavazással a Nagy-Britanniától való függetlenségre szavazott. A kongresszus a nyilatkozat megszövegezésén dolgozott, majd július 4-én, nem sokkal tizenegy óra után 12 gyarmat küldöttei megszavazták és nyomdába küldték a végleges, ám ekkor még aláíratlan változatot. (New York mindkét szavazásnál tartózkodott.)

Az USA-ban népszerűek a hazafiasságot méltató filmek. Forrás: YouTube

Philadelphiában július 8-án a szöveg nyilvános felolvasásával és örömtüzekkel ünnepelték a nyilatkozatot. Egészen augusztus 2-áig tartott, míg a kongresszusi küldöttek aláírták a hivatalos nyomtatott változatot, de még ekkor is csak titokban, hogy megvédjék őket a brit megtorlástól. John Adams, akit Thomas Jefferson a függetlenség hivatal nélküli, fáradhatatlan vezetőjének nevezett, a következőket írta feleségének, Abigail-nek július 3-án: "1776. július második napja legyen Amerika történelmének legemlékezetesebb napja. Kétség kívül úgy gondolom, hogy még a következő generációk is nagy évfordulóként fogják ünnepelni. Az isteni kinyilatkoztatás ünnepeként kell megemlékeznünk róla, s méltóságteljes ceremónián köszönni meg a Mindenható Isten-nek jótéteményét. A kontinens egyik végétől a másikig, a mai naptól mindörökké, pompázatos ünnepeken bemutatókat, játékokat, sporteseményeket kell szervezni, ágyúdörrenéssel, harangokkal, tűzijátékkal adjuk meg az esemény pompáját."

Adams azonban két napot tévedett. Természetesen a július 2-i szavazás volt a döntő aktus. De magán a Függetlenségi Nyilatkozaton a július 4-i dátum szerepel. Jefferson felkavaró és megindító beszédét 4-én fogadták el egyhangú szavazással. Ez volt az első nap, amikor Philadelphia lakosai hivatalosan értesülhettek a kontinentális kongresszustól elnyert függetlenség tényéről, szemben az utcán keringő holmi titkos szavazásokról szóló pletykákkal.

Az amerikai nemzeti himnuszt többen, többféle stílusban énekelték már.
Forrás: YouTube

Történetek az ünneplésről

- brit katonák a rhode island-i Bristolban 1776. július 4-én 13 ágyúlövést jegyeztek fel, egyszer hajnalban, egyszer este. Philadelphia az első évfordulót a mai amerikai szokásokhoz nagyban hasonló módon ünnepelte meg: hivatalos vacsora a Kongresszusban, ahol pohárköszöntők hangzottak el, köszöntés 13 ágyúlövéssel, beszédek, közös ima, zenés mulatságok, katonai parádék és tűzijátékok. A hajókat piros, fehér és kék virágcsokrokkal díszítették.
- George Washington tábornok 1778-ban a katonáinak kiosztatott dupla adag rummal és ágyú-sortűzzel ünnepelte meg a Negyedikét. Az óceán túloldalán, Párizsban, John Adams és Benjamin Franklin nagykövetek díszvacsorát adtak amerikai honfitársaiknak.
- 1779-ben Negyedike vasárnapra esett. Hosszú tradíciót megkezdve, ettől az évtől az ünnepet hétfőn kezdték ünnepelni.
- 1781-ben Massachusettsben volt az első törvényhozás, amely elismerte a Függetlenség Napját.
- 1870-ben Az Egyesült Államok Kongresszusa július negyedikét fizetés nélküli szabadnappá tette a szövetségi alkalmazottak részére.

Olvasóink írták

  • 1. apátfalvifaszagyerek 2010. július 04. 06:56
    „Dicsőség Nyugat-Európa felszabadítóinak!!! Az Európáért hősi halált halt amerikai katonáknak örök megbecsülés az osztályrészük, a Szabad Európa polgáraitól!
    <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanás rongált meg egy olajvezetéket

Törökország - Eddig ismeretlen okból történt robbanás rongált meg egy olajvezetéket Törökország… Tovább olvasom