Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Hazamentek az ellentüntetők, a Majdanon folytatódik a demonstráció

A szombat kora délutáni helyszíni becslések szerint már mintegy 30 ezren, a belügyminisztérium közlése szerint csaknem 60 ezren gyűltek össze.
A két szembenálló tábor egymás mellett tüntetett Kijevben

Két egymás melletti téren gyűltek össze Kijevben szombaton a Viktor Janukovics ukrán elnököt és a kormány politikáját támogatók, illetve az európai integráció felgyorsítását és hatalomváltást követelő tüntetők. A nap nyugodtan telt el, rendbontások eddig nem történtek a két demonstráción.

A kormánypárt által meghirdetett ellentüntetésre helyszíni becslések szerint 30 ezren, a belügyminisztérium közlése szerint csaknem 60 ezren gyűltek össze az Európai téren, közvetlenül a Majdan (Függetlenség tere) mellett, amely hetek óta az európai integrációt és hatalomváltást követelők tüntetéseinek központi helyszíne. A két teret autóbuszokkal és teherautókkal választották el egymástól, a területet rohamrendőrök biztosították.

Mikola Azarov miniszterelnök a kormánypárti tüntetésen megjelentekhez szólva kiemelte az ukrán-orosz kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok normalizálásának fontosságát. Cáfolta ugyanakkor, hogy Kijev be akarna lépni a Moszkva irányította orosz-fehérorosz-kazah vámszövetségbe. A szimpátiatüntetés résztvevői Vlagyimir Putyin orosz elnök nevét skandálták, így jelezve, hogy Ukrajna Oroszországhoz közeledését támogatják, szemben az európai integrációval.

Kormánypárti szimpátiatüntetés Kijevben. Fotó: MTI/AP/Szergej Gric (galéria)

Ellenzéki képviselők állítása szerint számos állami hivatal és közintézmény dolgozóit kényszerítették az ellendemonstráción való részvételre, állásuk elvesztésével fenyegetve meg őket. Szemtanúk nagy számban láttak sportos alkatú fiatalembereket is a megmozduláson. Ezeket a javarészt küzdősportokban jártas fiatalokat - akiket a köznyelvben "tyituskóknak" neveznek - a feltételezések szerint provokációk szítására béreli fel a kormánypárt a Függetlenség terén tüntetőkkel szemben.

Vasárnap várhatóan újra folytatódik az ellendemonstráció az Európai téren, amelyre vidékről, Kelet-Ukrajnából várnak még nagy számban - médiajelentések szerint javarészt fizetett - tüntetőket, ugyanis a Függetlenség terére aznapra hívott össze az ellenzék újabb nagygyűlést.

Közben négy magas rangú tisztviselő ellen indított eljárást az ukrán főügyészség hatalommal való visszaélés gyanújával az egyetemisták kijevi tüntetésének november 30-ai brutális rendőri feloszlatása miatt.

Viktor Psonka főügyész szombati sajtótájékoztatóján közölte, hogy hatalommal való visszaéléssel gyanúsították meg Olekszandr Popovot, a kijevi elnöki adminisztráció vezetőjét, a fővárosi vezetés első emberét, Volodimir Szivkovicsot, a befolyásos hatalmi szervnek számító nemzetbiztonsági és védelmi tanács (SZNBO) helyettes vezetőjét, továbbá az akkori rendőrfőnököt, Valerij Korjakot, akit azóta felfüggesztettek hivatalából és helyettesét, Petro Fedcsukot.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szombati tévéinterjúban úgy vélekedett, hogy a Nyugat elvesztette realitásérzékét Ukrajna vonatkozásában. Úgy ítélte meg, hogy az ukrajnai tömegtüntetéseket valójában provokatőrök mozgatják.

"Olyan méretűek a tüntetések és olyan kemény jelszavak harsognak, mintha legalábbis a kormány a lakosság akarata ellenére hadat üzent volna egy békés államnak" - jelentette ki Lavrov a Rosszija 24 televíziónak.

Vitalij Klicsko, az ukrán ellenzéki Ütés (UDAR) vezetője a német Bild szombati kiadásában azt írta, hogy "milliók menetére" számít a hét végén, és "az egész világ látni fogja, hogy az ukránok már nem tudják elviselni ezt a kormányt".

Az ellenzék és az elnök pénteki kerekasztal-tárgyalásáról megjegyezte: Viktor Janukovics "még mindig nem értette meg, hogy lejárt a ideje, és a kormány lemondása nélkül nem lehet visszatérni a normális viszonyokhoz".


Hazamentek az ellentüntetők, a Majdanon folytatódik a demonstráció

A kormánypárti szimpátiatüntetés részvevői szombaton kora este kezdték elhagyni a kijevi Európai teret, közben a mellette lévő Majdanon (Függetlenség terén) tovább folytatódik a hetek óta szünet nélkül tartó Európai Unió-párti ellenzéki demonstráció.

Helyszíni jelentések szerint a Viktor Janukovics ukrán elnököt és a kormány politikáját támogató megmozdulás a szombati napra véget ért. A szónokok befejezték beszédeiket, a közterület-fenntartók nekiláttak az elszórt szemét eltakarításához. A hatalompárti demonstrálók egy része a parlamenttel szembeni Marijinszkij parkba indult, ahol a kormányzó Régiók Pártjának hívei rendezkedtek be néhány nappal ezelőtt folyamatos utcai demonstrációra.

Kormánypárti szimpátiatüntetés Kijevben. Fotó: MTI/AP/Szergej Gric (galéria)

Közben a szomszédos Majdanon az európai integrációért és hatalomváltásért tüntetők közül ez időben mintegy 10 ezren tartózkodtak a téren. Nyugodtan telt el a nap, rendbontások eddig nem történtek egyik tábor demonstrációján sem.

Megkezdődött a kormánypárti szimpátiatüntetés Kijevben

Megkezdődött Kijevben az ukrán kormánypárt által meghirdetett ellendemonstráció, amelyen szombat kora délutáni helyszíni becslések szerint már mintegy 30 ezren, a belügyminisztérium közlése szerint csaknem 60 ezren gyűltek össze.

Mikola Azarov miniszterelnök a tömeghez szólva a társadalmi megbékélést, a kijevi tömegmegmozdulások beszüntetését hangsúlyozta, továbbá azt, hogy az ország kifelé ne széthúzást, hanem egységet mutasson. Ismételten szólt arról, hogy Ukrajna elvárja az Európai Uniótól: kompenzálja azokat a veszteségeit, amelyek azután érik majd, hogy aláírja vele a társulási megállapodást.

Kiemelte az ukrán-orosz kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok normalizálásának fontosságát. Cáfolta ugyanakkor, hogy Kijev be akarna lépni a Moszkva irányította orosz-fehérorosz-kazah vámszövetségbe.

Kormánypárti szimpátiatüntetés Kijevben. Fotó: MTI/AP/Szergej Gric (galéria)

Az ellendemonstráció az Európai téren zajlik, közvetlenül a Majdan (Függetlenség tere) mellett, amely hetek óta az európai integrációt és hatalomváltást követelők tüntetéseinek központi helyszíne. A két teret autóbuszokkal és teherautókkal választották el egymástól, a területet rohamrendőrök biztosítják.

Helyszíni jelentések szerint a szimpátiatüntetés résztvevői Vlagyimir Putyin orosz elnök nevét skandálták, így jelezve, hogy Ukrajna Oroszországhoz közeledését támogatják, szemben az európai integrációval.

Ellenzéki képviselők állítása szerint számos állami hivatal és közintézmény dolgozóit kényszerítették az ellendemonstráción való részvételre, állásuk elvesztésével fenyegetve meg őket. Az ellenzékiek felszólították a közalkalmazottakat, hogy álljanak át a Majdan tüntetőinek oldalára. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy a tömegben jórészt orvosok, tanárok, bányászok, egyetemisták és nyugdíjasok vannak. Rajtuk kívül nagy számban láttak sportos alkatú fiatalembereket is a megmozduláson. Ezeket a javarészt küzdősportokban jártas fiatalokat feltételezhetően provokációk szítására bérelte fel a kormánypárt a Függetlenség terén tüntetőkkel szemben. A köznyelvben "tyituskóknak" nevezik őket. A gúnynevet arról a Tyitusko családnevű huszonéves sportolóról kapták, aki egy májusi ellenzéki megmozduláson rátámadt az Ötös tévécsatorna riporternőjére, és később kiderült róla, hogy rendbontás provokálására bérelték fel őt a hatalom képviselői.

Incidensről egyelőre nem érkezett hír. A Függetlenség terére az ellenzék vasárnapra hívott össze újabb nagygyűlést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irán egy második majmot is felküldött az űrbe, és épségben vissza is hozta

Tovább olvasom