Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Hazatért a szicíliai Vénusz-szobor

Véget ért a "száműzetése" annak az ókori Vénusz-szobornak, melyet három évtizede loptak el egy szicíliai ásatásról: a több mint 2 méter magas márványszobor már megérkezett az Egyesült Államokból az olasz fővárosba és tovább is indult Szicíliába.
Repülővel, hét nagy ládában tette meg a Malibu és Róma közötti utat a Morgantinai Vénuszként ismert márványszobor. Az olasz csendőrség műemlékvédelmi csoportja pénteken kísérte tovább Szicília felé, ahova szombaton érkezik meg. Egyelőre az Etna lábánál található Aidone múzeuma látja vendégül, ahol áprilistól a nagyközönség is láthatja, majd a Morgantinába tervezett múzeumban szeretnék elhelyezni - nyilatkozta az Aidone-Morgantina régészeti park vezetője, Enrico Caruso. A Krisztus előtti ötödik századra datált, Pheidiasz egyik tanítványának tulajdonított márványszobor 1988-ban tűnt fel a Paul Getty Museumban, mely egy londoni árverésen vásárolta meg. Az olasz műemlékvédelem évekig tartó kutatásának és jogi harcának köszönhetően a római kormány 2007-ben állapodott meg a múzeummal a szobor és további negyven, Olaszországból származó ókori műkincs visszaadásáról. Az is kiderült, hogy a szobrot a 20. század második felében lopták el a szicíliai Morgantina ásatásairól. 2001-ben két év börtönre és csaknem 20 millió eurónak megfelelő bírságra ítélték a szoborrablást megrendelő svájci műkereskedőt.

Hasonló hazatérésben reménykedik Marche tartomány is, melynek elnöke a jövő héten tárgyal Malibuban, egy szintén a Getty Museumban található és Lüszipposznak tulajdonított szobor visszaadásáról. A sportolót ábrázoló ókori szobrot 1964-ben halászták ki a tengerből a marchei Fanónál.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy helyen 23 méter volt a cunami magassága

Egy pénteken közétett tanulmány szerint Japánnak volt olyan pontja, ahol a 23 métert is elérte a… Tovább olvasom