Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Házkutatást tartottak Nicolas Sarkozy-nél

Sarkozy 2007-es elnökválasztási kampánya során állítólag törvénysértő támogatást kapott Liliane Bettencourt-tól.

Házkutatást tartott kedden a rendőrség Nicolas Sarkozy volt francia elnök irodájában és otthonában, valamint az ügyvédjénél - tudatta az egykori államfő jogi képviselője.

Jean-Michel Gentil vizsgálóbíró és mintegy tíz, gazdasági bűncselekményekre szakosodott nyomozó kutatta át Nicolas Sarkozy házát és irodáját. A volt államfő nem volt jelen a házkutatások alatt, miután hétfőn este családjával Kanadába utazott szabadságra.

A hatóságok Liliane Bettencourt, Franciaország leggazdagabb asszonya, a L'Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnője pénzügyeit vizsgálják. Nicolas Sarkozy 2007-es elnökválasztási kampánya során állítólag törvénysértő támogatást kapott Bettencourt-tól. Sarkozy még államfőként többször tagadta, hogy törvénytelen pénzt kapott volna az öt évvel ezelőtti kampány során.

Thierry Herzog, a volt elnök ügyvédje "felesleges cselekményeknek" nevezte a házkutatásokat, amelyeket annak ellenére rendelt el a vizsgálóbíró, hogy az utóbbi két hétben minden kért dokumentumot megküldött neki a volt államfő. Ezek az iratok a bizonyítékok arra az ügyvéd szerint, hogy a sajtóban emlegetett állítólagos titkos randevúk Liliane Bettencourt-ral "abszolút lehetetlenek" voltak. Mégpedig azért, mert 2007-ben az akkor már elnökjelölt Sarkozy minden mozgását a biztonsága biztosításával megbízott rendőrtisztek ellenőrizték. Az ügyvéd elmondta, hogy keddi levelében a rendőrök személyazonosságát is közölte a bíróval, annak érdekében, hogy azok igazolják: "csak egyetlen találkozóra került sor 2007. február 24-én Liliane Bettencourt otthonában, mégpedig az azóta elhunyt férjével, André Bettencourt-ral".

A L'Oréal kozmetikai birodalom örököse, Liliane Bettencourt és lánya között évekig jogi vita folyt Európa egyik legnagyobb vagyonáért. A bíróság tavaly gyámság alá helyezte a 89 éves milliárdost. A családi viszályban perdöntő, de illegális módon készült hangfelvételekből két és fél évvel ezelőtt a francia sajtóban publikált részletek alapján merült fel a gyanú, hogy a legjelentősebb franciaországi adózó feltehetően Sarkozy elnök mellett több volt kormánytag választási kampányát is szabálytalan módon támogatta pénzügyileg, és a vagyona egy részét adóparadicsomokba mentette.

Az ügyben a bordeaux-i ügyészségen februárban már vádat emeltek Eric Woerth, a francia kormánypárt és Nicolas Sarkozy államfő 2007-es elnökválasztási kampányának egykori pénztárnoka, későbbi pénzügy-, majd munkaügyi miniszter ellen. Sarkozy egykori közeli munkatársát "illegális párt-, illetve kampányfinanszírozással" gyanúsították meg, amiért feltehetően az elnök 2007-es választási kampányához szabálytalan módon fogadott el támogatást.

A gyanú szerint ugyanis Woerth a kormánypárt pénztárnokaként a legjelentősebb francia adófizetőktől, köztük Bettencourt-tól is rendszeresen vett át készpénzben az engedélyezettnél magasabb összegű adományokat a jobbközép párt és Sarkozy kampánya számára.

A volt miniszter tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el, de Bettencourt vagyonkezelő cégének könyvelője a rendőrségen beismerte, hogy 2007 elején neki kellett kivennie a bankból azt a 150 ezer eurót, amelyből végül a pénztárnok Sarkozy kampányának finanszírozására 50 ezer eurót átvett a vagyonkezelő cég vezetőjétől. A könyvelő állítása szerint a Bettencourt-házban évtizedek óta megszokott volt, hogy politikusok a vacsoravendégségekről készpénzzel teli borítékkal távoztak. A könyvelő az asszony bankszámlájáról a napi kiadásokra hetente 50 ezer eurót vett fel, amelyet Liliane Bettencourt vagyonkezelő cége vezetőjének kellett átnyújtania. Ebből kaptak a házban megforduló politikusok.

A kilencvenes évek óta a pártfinanszírozást szigorúan szabályozzák Franciaországban: magánszemély egy pártnak évente maximum 7600 eurót, a választások előtt egy jelöltnek pedig 4600 eurót adományozhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezerháromszáz magyar zarándok érkezett Rómába

Autóbusszal, gépkocsival, repülővel 1300 zarándok érkezett Rómába a hajdúdorogi egyházmegye… Tovább olvasom