Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Heller Ágnes ellen tüntetettek Berlinben

A Szövetség a Német-Magyar Párbeszédért elnevezésű szervezet mintegy tíz tagja tüntetett szombaton délután Berlinben annak kapcsán, hogy Heller Ágnes és Tamás Gáspár Miklós filozófusok meghívott vendégként pódiumbeszélgetésen vettek részt a Die Tageszeitung című baloldali napilap által rendezett médiakongresszusán.

A tüntetők - a magyar média élénk érdeklődése közepette - mindenekelőtt Heller Ágnest és az MSZP-t bírálták. A három héttel ezelőtt alakult csoport - amelynek németországi magyar és német tagjai egyaránt vannak - transzparensein a magyar demokrácia, illetve az emberi jogok védelme mellett, a gyűlölet ellen, a párbeszédért emelt szót. A többi között "Heller: +Nem lőttek+", "Tiszteletet Magyarországnak is" transzparensek voltak láthatók.

A tüntetés kapcsán a csoport vezetője magyar újságírók előtt azt hangoztatta: "Az emberi jogok megcsúfolásának tartják azt, hogy azok az emberek, akik tagadják a 2006 októberi rendőri atrocitásokat, most féltik a demokráciát." "Az ő bajuk azonban nem a demokrácia, hanem az, hogy most számon kérik az akkori hatalomtól, hogy mit tettek az emberi jogokkal" - állította a tüntetők vezetője, utalva Heller Ágnesnek egy korábbi kijelentésére, amely szerint a 2006-os magyarországi tüntetések során senkit nem kínoztak meg.

A mintegy 80 ezres példányszámú berlini napilap "A forradalmat másként képzeltük" mottójú kongresszusának keretében Heller Ágnes és Tamás Gáspár Miklós azon a beszélgetésen vett részt, amelynek témája a magyar belpolitika, a médiatörvény és az alkotmányozás volt.

Heller Ágnes a többi között kijelentette, hogy Orbán Viktor - mint fogalmazott - bonapartista politikát folytat, amit az tett lehetővé, hogy az elmúlt nyolc évben az ország rendkívül meggyengült. A filozófus szerint Orbán Viktor nem konzervatív, hanem "jobboldali radikális" politikus, akinek "retorikája populista, de politikája nem". A magyar miniszterelnököt azzal vádolta, hogy "a hatalom koncentrációjára" törekszik, elfojtva minden "ellenhatalmat". Szavai szerint ez vonatkozik a médiára is.

A médiatörvényt bírálta Tamás Gáspár Miklós is, a többi között azt állítva, hogy a közszolgálati médiumok nem objektívak, az embereket félrevezetik, nem tájékoztatják, ezért azok valójában nem tudják, mi történik az országban. Bírálta a készülő új alkotmányt, amely szerinte nem az alapvető jogokat hangsúlyozza.

Olvasóink írták

 • 6. szilléri 2011. április 11. 19:04
  „Kezdem érteni 1944-et !

  Leszámítva a Kasner vonatot a többit értem !

  ,,Kasztner Rezső (1941-től Kasztner Rudolf, majd az 1950-es évektől Israel/Ysrael Kastner)(????? ?????). (Kolozsvár, 1906 - Tel-Aviv, 1957. március 15.) zsidó-magyar újságíró, ügyvéd volt.

  Kasztner egy kis budapesti zsidó szervezet, a Va´adat Ezrah Vehatzalah (Vaada), vagyis a Budapesti Segélyező és Mentőbizottság egyik felelős vezetője volt a második világháború alatt, a nácik által megszállt Magyarországon. 1944 áprilisától a Vaada részéről Kasztner vett részt azokon a tárgyalásokon, melyek Andreas Ernst Kurt Becherrel (Adolf Eichmann személyes ,,zsidóügyi" megbízottjával) folytak. Ennek eredményeképpen a németek egy vonatszerelvényt nem Auschwitzba, hanem 6 és fél millió pengő (4 millió német birodalmi márka, vagy 1 millió 6 százezer dollár) váltságdíj fejében Svájcba irányítottak. A Kasztner közreműködésével összeállított, németeknek átadott listán szerepelt 388 kolozsvári zsidó neve, akik Kasztner rokonai, vagy egyéb gazdag kolozsvári és környékbeli zsidó család tagjai voltak, valamint zsidó vallási vezetők mellett az erdélyi és magyarországi cionista mozgalom vezetősége.

  Az 1684 fő zsidó-magyar állampolgárt mentő akciót később Kasztner vonata néven emlegették, mely 1944. június 30-án hagyta el az országot. Az utasokat először a bergen-belseni lágerbe vitték, majd több hónap után két részletben, az első csoportot 1944 augusztusában, a másodikat négy hónap múlva Svájcba engedték.

  Kasztner a háború végéig Budapesten maradt, egyes források szerint még több mint 20 ezer magyar zsidót sikerült Auschwitz helyett különböző ausztriai munkatáborokba küldenie, akik megmenekültek, s közülük sokan az 1950-es évek elején Izraelbe költöztek.

  A háború után Kasztner Rudolf Izraelbe emigrált és 1952-ben a kereskedelmi és ipari miniszter szóvivője lett. 1953-ban egy szórólapon Malchiel Gruenwald (nevét írják Grünwald, Gruenvald, és Greenwald formában is) megvádolta, hogy náci kollaboráns volt. Gruenwald zaklatta az izraeli kormányt az igazságtételért, mígnem ellene rágalmazási pert indítottak, mely meglepetésként másfél év után, Kasztnert elmarasztaló ítélettel végződött, s Benjamin Halevi [1] bíró szájából elhangzott, hogy Kasztner mintegy ,,eladta lelkét az ördögnek".

  Az izraeli legfelsőbb bíróság 1958 januárjában újra tárgyalta az ügyet, az elmarasztaló ítéletet hatályon kívül helyezte és Yisrael Kasztnert minden vád alól felmentette. Az idős Gruenwaldot egy év felfüggesztett börtönbüntetésre és enyhe pénzbüntetéssel sújtották.

  Mindeközben azonban 1957. március 3-án Kasztnert egy Ze´ev Eckstein nevű ultrajobboldali aktivista két társával együtt a háza előtt megvárta és meglőtte, Kasztner 12 nap múlva belehalt sérüléseibe.[2]"”
 • 5. igazságkereső 2011. április 10. 08:34
  „Mi lenne,ha a sok médiahír helyett izolálnák ezt a két embert,azaz nem foglalkoznának velük annyit,mint amennyit jelenleg. Az elszigeteltség a legjobb arra,hogy ez a két ember ráébredjen arra,hogy nem körülöttük forog a világ,hanem épp fordítva! Ki ez a két ember,hogy ennyit foglalkoznak velük? Milyen hasznot hoztak a magyar államnak,vagy csak a pénzt viszik a "pályázataikkal"?Miközben Magyarországon emberek válnak hajléktalanná,veszítik el lakásaikat házaikat?!! Milyen világban élünk,magyarázza már el valaki, hogy Heller Ágnes,TGM és a hozzá hasonló társaik élik világukat minden komoly produktum nélkül,emberek íz-és százezereit meg utcára pakolják a bankok, a politika és minden más! Ideje lenne végre és végleg rendet tenni országunkban!! Úgy élem jogos igény ez a XXI század II. évtizedének elején!! Olyan bonyolult ez,minek vannak politikusaink,ha mindenért a lakosság "szívja"meg a helyzetet?!!”
 • 4. bánki 2011. április 10. 08:33
  „Nem javítottak a magyar-zsidó örök és megbonthatatlan barátságon a ,,baloldali többszörösen idézőjelbe tett értelmiségiek".”
 • 3. TELSTAR 2011. április 10. 06:16
  „Helyes! Fingassák is meg a vén tepertőt! Tagám meg húzzon vissza Romániába.”
 • 2. deszkás 2011. április 09. 23:58
  „Akkor ezt meg orbán szervezte? :)))”
 • 1. dodó 2011. április 09. 21:08
  „"Heller Ágnes ellen tüntetettek Berlinben" a félrevezetett ostoba antiszemiták.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább mélyült a cseh kormánykoalíció válsága

Csehországban a hét végén tovább mélyült a hárompárti jobbközép kormánykoalíció válsága. Tovább olvasom