Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Helyteleníti a Vatikán, hogy egy német érsek az áldozás szentségében részesítené az újraházasodókat

A Vatikán helyteleníti egy német érsek azon tervét, hogy az áldozás szentségében részesítse az elvált, majd újraházasodott hívőket.
Robert Zollitsch freiburgi érsek, a német katolikus püspöki konferencia elnöke hétfőn jelentette be, hogy egyházmegyéjében bizonyos feltételek teljesülése esetén áldozhatnak az elvált, majd újraházasodott hívők, akik eddig ebből ki voltak zárva.

A Vatikán keddi közleményében azt írta: a freiburgi érsek helyi, egyéni kezdeményezése "zavart okozhat". A Vatikán szerint egy ilyen súlyú lépést csak a teljes egyházi közösség jóváhagyásával szabad megtenni, ezért az újraházasodottak szentségben való részesítésének kérdését a Ferenc pápa által 2014 októberére összehívott rendkívüli püspöki szinóduson fogják megvitatni.

A kedden bejelentett, jelentős egyházi döntésekre készülő tanácskozás A családpasztoráció kihívásai az evangelizáció összefüggésében címet kapta. A szinódus III. rendkívüli közgyűlése a Vatikán közlése szerint a családdal kapcsolatos összes lelkipásztori témát érintheti.

Ferenc pápa korábban már jelezte, hogy foglalkozni kell az újraházasodás kérdésével, sőt a freiburgi érsek pont őrá hivatkozott hétfőn bejelentett döntésének indoklásában. Robert Zollitsch érsek azt írta: lépése a pápa azon felhívásának szellemében született, amely szerint új egyensúlyt kell találni az egyház szabályai és a könyörületességre vonatkozó felelőssége között.

A katolikus egyház tanítása szerint a házasság felbonthatatlan, azaz nem lehetséges a válás. A házasság kötelékéből szabaddá lehet válni, ha a házasságot nem hálták el. Az elhált házasságok esetében bizonyos feltételekre hivatkozva lehet kérni az érvénytelenítést, ezt azonban nagyon nehéz elérni, ha ugyan nem lehetetlen, és évekig is eltarthat a procedúra.

Olvasóink írták

  • 2. öreganyó 2013. október 16. 19:16
    „Nem akarom az egyházat bántani, de jó lenne gyorsan rendet tenni a házuk táján! Bizony vannak ott is gondok, bajok, lopás, csalás, nő ügy. Sajnos! Addig míg egyben van a nyáj! Mikor a házasulandókat készíti fel esküvő előtt
    a pap nem tudom miket mond, mert a mi időnkben ilyen nem volt. Legfeljebb azt tudja mondani legyünk egymással becsületesek, türelmesek, tiszteljük egymást. Gyermekeinket, szeretettel neveljük. Azt nem mondja, mit csináljon az a feleség, akit a téli éjszakában kiver a férje az otthonukból gyermekestől? Másik akit a nagy késsel fenyegetik, netán már szurkálja is, a gyermek előtt? Ilyenkor már nem lehet jámbornak lenni. A pedofilok is kapnak 1-2 évet, még ha gyermekről van is szó. Akiket tönkre tettek egy életre. A rendőrség is csak ha már folyik a vér akkor megy ki. Elvégre a csete-paté nem nagy gond, de abból lesz a nagy baj- Érdekes, annyira majmoljuk Amerikát, ott kimennek a családi cirkuszhoz, viszik a randalírozót, és majd eldönti a bíró mi legyen vele. Talán ott nincs, hogy 4 év után is vígan szabadon engedik a gyilkost. Mi az, hogy nem tesz vallomást? Elnapolják az ügyet, újabb fél év, vagy még több. Nem volt idő kivizsgálni? Azután megint hallgat. Azért van a bíró előtt, és nem a portás kérdezgeti, hogy elmondja a történetét. Enyhítő körülmény, hogy annyit kinyög: sajnálom? Sajnálhatja is pláne a gyilkos. Személyiségi jogai vannak, annak nem volt akit megölt, pénzért, vagy brahiból. Arra volt, meg van is ember, pénz, benzin, hogy
    a házi őrizeteseket nézegessék?”
  • 1. pachakuti 2013. október 09. 10:24
    „Nehéz szentségek nélkül élni. Én csak tudom...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Európai Rendőrakadémia ideiglenes elhelyezéséről is egyeztetnek az EU-országok belügyminiszterei

Az Európai Rendőrakadémia (CEPOL) ideiglenes elhelyezéséről is egyeztetnek az EU-országok… Tovább olvasom