Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Hende: új lendületet nyert a magyar-amerikai együttműködés

Új lendületet nyert a magyar-amerikai együttműködés - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a kormany.hu-nak adott pénteki interjújában.
A miniszter a múlt heti washingtoni látogatásával kapcsolatban elmondta, hogy Leon Panetta, az Amerikai Egyesült Államok védelmi tárcájának vezetője elismerését fejezte ki Magyarország régóta tartó afganisztáni szerepvállalásáért a nemzetközi biztonsági erő (ISAF) keretében.

"Nagy elismerést vált ki amerikai kormányzati és katonai körökben egyaránt, hogy miközben a legtöbb NATO-tagállam csökkenti afganisztáni jelenlétét, addig a Magyar Honvédség - új feladatot vállalva - jelentősen megemeli az Afganisztánban szolgáló katonalétszámot" - mondta Hende Csaba.

Hozzáfűzte: az is "figyelmet vált ki", hogy sok ország a NATO tagállamai közül csökkenti a védelmi költségvetését, míg a magyar kormány 2016-ig - nominálisan - szinten tartja, majd 2022-ig, évente a GDP-hez mérten, 0,1 százalékkal emeli azt.

"Új lendületet nyert az együttműködés, az a katonai és biztonságpolitikai együttműködés, amely már eddig is az amerikai-magyar kapcsolatok zászlóshajója volt" - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy ezt a lendületet szeretné kamatoztatni, ezért a közeljövőben a NATO európai főparancsnokságán is látogatást tesz.

A miniszter az új nemzeti katonai stratégiával kapcsolatban kérdésre azt közölte, hogy több tényező is indokolta egy új dokumentum elkészítését: a gazdasági világválság mellett ilyen tényezők a "kibertérben fenyegető veszélyek" is.

Az utóbbinak - a tárcavezető szerint - van civil és katonai vonatkozása is, ezért nagyon komoly szerep hárul a honvédségre, illetve a NATO-ra.

Hende Csaba pénteken, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elkészült az új nemzeti katonai stratégia. A tárca vezetője elmondta, az új dokumentumban stratégiai céllá tették a "Magyar Honvédség hanyatlásának megállítását", a rendszer stabilizálását és egy fenntartható fejlődés elindítását.

Rámutatott, hogy a hosszú távú események kiszámíthatatlansága felértékeli a haderő szerepét, ezért is szükséges annak fejlesztése. A Magyar Honvédség jelenlegi állapota Hende Csaba szerint vegyes képet mutat: korlátozott anyagi mozgástér, elavult, kifutó haditechnika, ugyanakkor egyre több a nemzetközi tapasztalattal rendelkező katona.

A fentiek figyelembevételével "ambiciózus, ugyanakkor reális hosszú távú cél a korszerű, rugalmasan és hatékonyan alkalmazható képességekkel, kiegyensúlyozott struktúrával rendelkező haderő kialakítása, amelyet egy jól működő önkéntes tartalékos rendszer egészít ki" - hangsúlyozta.

Mindehhez középtávon szükség van a honvédség képességeinek megőrzésére és egy fenntartható fejlődési pályán való elindítására - fűzte hozzá.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitört a Lokon vulkán Indonéziában - videó

Pénteken reggel ismét kitört az indonéziai Sulawesi sziget északi részén található Lokon vulkán.
Tovább olvasom