Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Hét halottja van a genovai teherhajó-balesetnek

Hétre emelkedett a genovai kikötőben kedd késő este történt hajóbaleset halálos áldozatainak száma. További eltűnteket keresnek a romok alatt és a tengerben. Négy sérültet kórházban ápolnak.
Három áldozatot az éjszaka emeltek ki az irányítótorony  romjai alól, további négyet szerdán találtak meg a szünet nélkül  dolgozó mentőegységek. Közülük többen az összedőlt épület liftjébe  szorultak be, mely a falakkal együtt a tengerbe zuhant. A genovai  parti őrségnél szolgáló katonákról van szó. Életét veszítette az  irányítótoronyban dolgozó 24 éves révkalauznő is.   

Búvárok és tűzoltók az összedőlt épület alatt és a tengerben  további három eltűntet keresnek.  

Nem kizárt, de kevés a remény arra, hogy túlélőkre találunk -  nyilatkozott Claudio Burlando, Liguria tartomány elnöke.  Hangsúlyozta, hogy a baleset idején a meteorológiai viszonyok  optimálisak voltak.   

A kórházban ápolt négy túlélő egyikének állapota súlyos. Ő a  hajó ütközésekor kirepült az irányítótoronyból és a tengerbe esett.   

A baleset bekövetkeztekor a Messina olasz hajótársaság Jolly  Nero nevű, konténereket szállító teherhajója éppen elhagyni  igyekezett a genovai kikötőt, vontatóhajók kíséretében. A 239 méter  hosszú, több mint 40 ezer tonna súlyú hajó egyelőre ismeretlen okból  nekiütközött a kikötőmóló végén álló, 45 méter magas  irányítótoronynak. A hajó szabályosan ledöntötte az épületet,  melyben a katasztrófa pillanatában, 23 óra 30 perc körül sokan  tartózkodtak, mivel éppen műszakváltás volt.  

Az első feltételezések szerint a balesetet emberi tévedés vagy  műszaki meghibásodás okozhatta. A hajót és fekete dobozát  lefoglalták, a hajó kapitányát kihallgatták. Az ügyészség egyelőre  ismeretlen személy elleni vizsgálatot indított gondatlanságból  elkövetett gyilkosság miatt.   

"Érthetetlen, mi történt. Ez a hajó számtalanszor megismételt  műveletet hajtott végre. A genovai kikötőbe évente 6-7000 hajó  érkezik és távozik"- hangoztatta Luigi Merloi, a kikötőkapitányság  vezetője.   

Genova polgármestere csütörtökre gyásznapot hirdetett.

Előzmények:

Nekiütközött egy teherhajó egy irányítótoronynak kedden késő este a genovai kikötőben. A toronyról többen a vízbe estek. A mentőbúvárok hat embert élve ki tudtak menteni, de háromnak már csak a holttestét találták meg. Többen eltűntek, vagy még a vízben vannak, vagy a megdőlt torony liftjébe szorultak be.

A különböző hírforrások szerint az eltűntek száma 6 és 10 közötti.

A Messina társaság Jolly Nero nevű teherhajója eddig ismeretlen okból ütközött neki nagy erővel a Palazzina Piloti irányítótoronynak. Az acélszerkezetű torony 45 fokos szögben megdőlt, egy része pedig beleesett a kikötő vizébe. Szemtanúk szerint a baleset azért következett be, mert a konténerszállító hajó két motorja leállt és a vízi jármű irányíthatatlanná vált.

Videó: Live Info

A búvárok és a katasztrófamentők az éjszaka folytatták az eltűntek utáni keresést. A parti őrség egyik tisztségviselője elmondta, hogy a katasztrófa pillanatában, 23 óra 30 perc körül sokan tartózkodtak a toronyban, mert éppen műszakváltás volt.

Irányítótoronynak ütközött egy hajó Genovában

Olvasóink írták

  • 2. _csutak_ 2013. május 08. 15:48
    „Az Estoniát lekéstem, azóta kompra nem szállok, ha nem muszáj!”
  • 1. tatam 2013. május 08. 09:29
    „A hajóra az van írva: MOBY OTTA!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos balesetet okozó részeg rendőrre támadt a tömeg

Tömeges rendbontáshoz vezetett egy halálos közlekedési baleset, amelyet egy állítólag ittas rendőr… Tovább olvasom