Délmagyar logó

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 17°C Még több cikk.

Hét órán át üldözték a szomáliai kalózokat

Szomália - Meghiúsult egy norvég tanker elleni kalóztámadás az Ádeni-öbölben - jelentette vasárnap a NATO tengerészeti szóvivője.
Szombat éjjel hét kalóz próbált meg feljutni a 80 ezer tonnás MV Front Ardennes fedélzetére, ám amikor észrevették, hogy külföldi hajók közelednek a jármű segítségére, elmenekültek. A támadókat ezután hét órán keresztül üldözte a Winnipeg nevű kanadai fregatt, amely végül elfogta a kalózokat - tette hozzá Chris Davis ezredes.

A részletekről szólva a szóvivő elmondta, hogy a kalózok egy könnyű csónakkal közelítették meg a norvég zászló alatt hajózó teherhajót, amelyet megpróbáltak elfoglalni. Ekkor azonban a helyszínre érkezett a brit haditengerészet egyik hajója, ami ráadásul légi erősítést is hozott magával. Ez utóbbinak részleteire azonban a szóvivő nem tért ki.

Hozzátette, hogy ezalatt a Winnipeg nevű, az ENSZ Világélelmezési Programja keretében segélyeket szállító norvég fregatt is feltűnt a közeli vizeken, és a kalózok ekkor menekülőre fogták a dolgot. A kanadai hajó azonban az üldözésükre indult, és hétórás hajsza után sikerült megállítani őket. Mint Davis elmondta, a hét fegyveres rablót kikérdezték, ám végül - a kanadai törvények értelmében - elengedték őket.

A rablók legutóbb egy nappal korábban hajtottak végre sikeres támadást a térségben: a kalózok elrabolták a 65 méter hosszú, Pompei névre keresztelt belga hajót és tengerészeit. A Pompeivel együtt összesen 18 hajót, és több mint 250 tengerészt tartanak fogva a kalózok. Az Egyesült Államok, a NATO, és az Európai Unió együtt összesen 20 hadihajót vezényelt Szomália partvidékére - ezek többsége az Ádeni-öbölben, a Vörös-tenger torkolatvidékén cirkál. Így a kalózok az utóbbi időben inkább az Indiai-óceánon vadásznak zsákmányra.

Olvasóink írták

  • 1. mentelmi-jog 2009. április 20. 00:02
    „"...a Winnipeg nevű kanadai fregatt..."
    "...a Winnipeg nevű, az ENSZ Világélelmezési Programja keretében segélyeket szállító norvég fregatt..."

    Most norvég, vagy kanadai a fregatt? Vicces, hogy a külföldi cikkek szinte kivétel nélkül hemzsegnek az elütésektől, a ragozási hibáktól, és/vagy a félrefordításoktól. Ez a cikk épp az utóbbira példa.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesbe helyezték Bolíviában Tóásó Elődéket

A bolíviai hatóságok szerint a 28 éves Tóásó és 51 éves társa zsoldosok: mindkettőjüket szombaton… Tovább olvasom