Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Hét szomáliai kalózt fogtak el az Indiai-óceánon

Szomália - A Karlsruhe német fregatt legénysége kedden hét szomáliai kalózt tartóztatott le, miután a tengeri rablók egy francia halászhajóra támadtak.
Az Atalante elnevezésű európai uniós kalózellenes haditengerészeti misszió szerdai beszámolója szerint Mogadishutól 650 kilométerre a szomáliaiak két csónakról nyitottak tüzet a francia hajóra, amelynek fedélzetén katonák is tartózkodtak. Utóbbiak fegyelmeztető lövéseket adtak le, mire a kalózok elmenekültek.

Az Atalante szomáliai hadműveleti flottájának riadóztatása után a Canarias spanyol fregattról felszállt egy helikopter, üldözőbe vette a kalózokat, és megállásra kényszerítette őket. A német hadihajó legénysége ezt követően szállta meg a kalózbárkákat.

A Kuala Lumpur-i székhelyű Nemzetközi Hajózási Hivatal egy héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott adatai szerint a Szomália közelében lezajlott tengeri incidensek száma 47-re emelkedett az év első kilenc hónapjában, szemben az ugyanebben az időszakban tavaly regisztrált 12 esettel. Az Ádeni-öbölben pedig 100 támadást jegyeztek fel szemben az előző évi 51-gyel. Az intézmény szerint világszerte idén szeptember végéig 114 hajót kerítettek hatalmukba kalózok, 34-et el is raboltak, 661 főnyi legénységet ejtettek túszul, akik közül hat embert megöltek, nyolcnak nyoma veszett. A kalózok rendszerint busás váltságdíjat követelnek foglyaik szabadon engedéséért.

Az indiai-óceáni kereskedelmi hajózásban érdekelt országok közös erőfeszítések révén igyekeznek meggátolni a kalózakciók elszaporodását.

Az EU tavaly decemberben indította el történelme első haditengerészeti akcióját, az Atalante-ot, amely kilenc egységből áll, vagyis az Ádeni-öbölben és a szomáliai partok előtt járőröző hadihajók egyharmadával egyenlő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy többséggel választották újra Angela Merkelt

Németország - Nagy többséggel ismét Németország kancellárjává választotta Angela Merkelt szerdán a… Tovább olvasom