Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Hétbolygós bolygórendszert fedeztek fel csillagászok

Hét bolygóból álló, a Földtől 127 fényévnyire lévő naprendszert fedeztek fel a genfi egyetem csillagászai - közölte az Európai Déli Obszervatórium kedden.
A bolygórendszerben a mérések alapján legalább öt, a Földnél 13-25-ször nehezebb bolygók keringenek a Naphoz hasonló, HD 10180 nevű csillag körül. A csillag a déli égbolton látható, a Déli Vízikígyó nevű csillagkép eleme.

Az öt planétán kívül a csillagnak valószínűleg még két további kísérője van - ha ez így van, akkor ez az eddigi legnagyobb bolygórendszer, amelyet az asztronómusok a távoli űrben felfedeztek. A mi naprendszerünknek összesen nyolc bolygója van.

Az adatok egy Szaturnusz-nagyságú kísérőbolygó jelenlétére utalnak a felfedezett rendszer külső területén és egy úgynevezett Föld-típusú bolygó jelenlétére a centrumban.

A kutatók szerint az utóbbi planétán az élet jelenléte szinte teljesen kizárt, mivel olyan közel van a napjához, hogy 1,18 földi napnak megfelelő idő alatt keringi körül. A főcsillagtól való távolsága a csillagászok becslése szerint a Nap-Föld távolság egyötvened része - ilyen közelségnél a csillag hője minden élőlényt felperzsel a bolygón.

"Ezzel az új felfedezéssel az extraszoláris (idegen csillagok körüli) bolygók kutatásának új korszakához érkeztünk: nem csupán új planétákról, hanem egyenesen új rendszerekről van már szó" - fejtette ki Christophe Lovis csillagász.

Lovis és kutatócsapata hat éve vizsgálja a HD 10180 csillagot. A chilei Andokban lévő La Silla obszervatóriumban egy precíziós műszer segítségével a csillag enyhe ingamozgását is megfigyelték, amelyet a körülötte keringő bolygók nehézségi ereje idéz elő.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2010. augusztus 25. 07:09
    „Okos cím. 5 bolygó létezése bizonyított, a másik kettő csak feltételezett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízummentességet sürget Moszkva az EU és Oroszország között

Az Európai Unió (EU) és Oroszország közötti kölcsönös vízummentesség rendszerének bevezetéséhez… Tovább olvasom