Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Hetente ezer tűzeset Olaszországban

Idősödő, magányos, dél-olasz és alacsony végzettségű a gyújtogatók többsége az olasz erdészet szerint, amely az idén rekordszámú erdő- és bozóttüzet oltott Itáliában.
A legfrissebb adatok szerint ezen a nyáron már hetente ezer tűzfészket kellett oltania az olasz erdészetnek augusztus közepéig, azaz kétszer annyit, mint tavaly. Egész Itáliában harminchétezer hektár szántóföld, mediterrán növényzet, erdő égett le. A lángok fellobbanását hatvan százalékban gyújtogatás okozta. Öten haltak meg, tizenöt a sebesültek száma - közölte az erdészet adatait a La Repubblica napilap.

"Ez a gyújtogatók nyara volt" - nyilatkozta Mauro Capone, az olasz rendőrség kötelékében működő erdészet erdőtűzellenes egységének vezetője.

Capone szerint a "tipikus gyújtogató" 51-70 éves, egyedülálló férfi, az esetek többségében pásztor, aki az erdő felgyújtásával akar legelőt szerezni, vagy csak a csigákat igyekszik előcsalogatni a tűzzel.

"Mire a csiga előjön, az egész környék leégett" - jegyezte meg.

Tűzzel próbálják repülésre bírni a madarakat a vadászok, akik az erdőt felgyújtva vadásznak vaddisznóra is.

"A sajtóban azt olvasni, autóablakból kihajított cigarettacsikk lobbantja lángra a bozótost, a gyújtogatók többsége azonban nem is dohányzik" - hangoztatta Capone.

2000 óta évente négyszáz ember ellen tettek feljelentést gyújtogatásért. Közülük évente tízet sikerül tetten érni és letartóztatni. Az akár tíz évig terjedő börtönbüntetés sem riasztja el a gyújtogatókat.

Van közöttük munkanélküli fiatal és nyugdíjas, aki unalomból "játszik az öngyújtóval a száraz növényzeten". Nem ritka, hogy a munkahelyét féltő erdész vetemedik gyújtogatásra, azt remélve, hogy új erdőtelepítéssel nem veszíti el az állását.

Az erdőtüzek 51 százaléka a szervezett bűnözés területeként ismert Campaniában, Calabriában, Pugliában és Szardíniában lobbant fel. Az erdészet mégis kizárja, hogy a camorra és a hasonló szervezetek adnának utasítást a gyújtogatásra, főleg amióta elrendelték, hogy a leégett területen tíz évig tilos az építkezés.

Inkább a földtulajdonos bérel 50 euróért gyújtogatót, hogy így csökkentse birtoka értékét és az ingatlanadót, vagy maga gyújtja fel a földjét. A gyújtogatók 90 százaléka a tüzeset helyszínén él, és 87 százalék büntetlen előéletű.

Az év első nyolc hónapjában már 300 millió euróba került a tűzoltás. Csak a vízszállító repülőgépek bevetése óránként tízezer euróba kerül Olaszországban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb tömegmészárlás elkövetésével vádolják a szíriai hadsereget

Szíriai ellenzéki aktivisták azzal vádolták vasárnap a szír hadsereget, hogy újabb tömegmészárlást… Tovább olvasom