Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Hétéves gyerekek is dolgoznak az amerikai dohányföldeken

Miközben legalább 18 évesnek kell lenni az Egyesült Államokban ahhoz, hogy valaki legálisan cigarettához jusson, a rovarirtó és nikotin borította dohánylevelek összegyűjtését már hétéves kortól végezhetik az amerikai dohányföldeken - olvasható a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet szerdán közzétett jelentésében.
Észak-Carolina, Kentucky, Tennessee és Virginia állam dohányföldjein dolgozó, több mint 140 gyerekkel készített interjút a jogvédő szervezet. Jelentésében kiemelte: az amerikai törvények nem tiltják, hogy kiskorúak ilyen farmokon dolgozzanak. Mindazonáltal a HRW felszólítja a szövetségi állami kormányokat és a dohánygyárakat: tegyenek lépéseket az ellen, hogy ezt a nehéz fizikai munkát gyerekekkel végeztessék.

A jogvédő szervezet által megkérdezett fiatalkorúak arra panaszkodtak, hogy a dohánylevelek szedése közben szédülnek, hánynak, fáj a fejük. Ezek a szimptómák megegyeznek a nikotinmérgezés tüneteivel. A nikotin a dohánylevelekről kerül a munkások szervezetébe.

Az amerikai mezőgazdasági törvények lehetővé teszik, hogy fiatalkorúak hosszú órákon keresztül dolgozzanak, akár veszélyes körülmények között is. A szüleik engedélyével már 12 éves gyerekeket is alkalmazhatnak bármekkora méretű farmon, bármilyen hosszú munkaidőben. A kisebb méretű földek esetére a törvények még korhatárt sem szabnak.

2011-ben az amerikai munkaügyi minisztérium azt javasolta, hogy tiltsák be a 16 év alatti gyerekek alkalmazását a dohánytermelésben, a törvénytervezetet azonban 2012-ben visszavonták.

Paul Hornback, Kentucky állam republikánus szenátora, aki tízéves kora óta dolgozik dohányföldeken, és jelenleg mintegy negyven hektárnyi farmon termeszt dohányt, úgy véli, nem szükséges további szigorítás a területen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvízre számítanak a Balkán nyugati részén

A heves esőzések miatt árvízveszély fenyegeti Szerbiát, Bosznia-Hercegovinát és Horvátország egy… Tovább olvasom