Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Hetven katonát fogtak el a síita lázadók

Hetven katonát ejtettek fogságba jemeni síita lázadók hétfőn, amikor elfoglaltak egy stratégiai jelentőségű helységet Jemen északi részén - közölték törzsi és katonai források.
A délelőtt folyamán heves harcok folytak az Amran tartományban található al-Zaala körül a lázadók és a Ben Azíz törzs tagjai között. Később a húszi felkelők az összes katonát elfogták, akik a fővárostól, Szaanától mindössze 120 kilométerre fekvő helységben tartózkodtak, majd egy másik katonai állás, al-Madaen ellen fordultak.

Legkevesebb 53 ember halt meg a síita lázadók és a jemeni hadsereg közötti összecsapásokban az elmúlt héten az ország északi részén található Amran tartományban. A felkelők számos várost ellenőrzésük alá vontak.

Szombaton a július 18-án kiújult harcok befejezéséről tárgyalt a két fél, de végül nem kötöttek fegyverszünetet, mert nem tudták megoldani az al-Zaala ellenőrzése kérdésében kialakult nézeteltérést. A helység kulcsfontosságú a lázadók fellegvára, Szaada és a körülötte elterülő térség feletti ellenőrzés biztosításához.

A körzet néhány magas rangú tisztségviselője felajánlotta, hogy közbenjár a hadsereg támogatását élvező Ben Azíz törzs vezetőjének, Szagír Azíz sejknek az eltávolítása érdekében. A húszi lázadók Azíz távozását követelik, de ő eddig ellenállt. A hétfő délelőtti harcokban állítólag a sejk egyik fia is meghalt.

A jelenlegi összecsapások tovább gyengítik a két fél között február óta érvényben lévő tűzszünetet, amely egy hathónapos erőszaksorozatnak vetett véget. A felkelők és a hadsereg közötti konfliktus 2004 óta zajlik, és eddig több ezer halott, valamint negyedmillió menekült volt a következménye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félig bohóc, félig nő férfi bankrabló

Deréktól fel nőnek, lefelé pedig bohócnak öltözve rabolt bankot egy férfi az Egyesült Államokban,… Tovább olvasom