Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Hiányosságok a japán atomreaktorok tűzvédelmi rendszereiben

Hiányosságokat találtak a japán nukleáris felügyelő hatóságok több mint tíz atomreaktor tűzvédelmi rendszerében, amelynek következtében több évet késhet az újraindításuk - írta kedden egy japán lap.
A Mainicsi Simbun című napilap a Nukleáris Szabályozó Hatóság és az ipari minisztérium illetékeseire hivatkozva azt írta, hogy ezeknél a reaktoroknál a kábelek gyúlékonyak, illetve nagyon sűrűn vannak elhelyezve a különböző berendezések, s így a tűz gyorsan átterjedhet közöttük.

A tárca vizsgálatot indított az ügyben, az atombiztonsági hatóság pedig rövidesen ellenőrzi az érintett atomreaktorokat üzemeltető áramszolgáltató cégeket.

A lap szerint az újraindítás egyes reaktoroknál a szükséges felújítási munkák miatt több évet is késlekedhet. Ha a munkák túl költségesnek bizonyulnak, a reaktorokat várhatóan nem indítják újra és lebontják.

Közel két évvel a fukusimai reaktorbaleset után az újabb biztonsági intézkedések szükségessége miatt a szigetország 50 atomreaktora közül 48 nem üzemel. Az atombiztonsági hatóság azután foglal állást a létesítmények biztonságáról, hogy tanulmányozza a földrengési kockázatokkal kapcsolatos újabb adatokat.

Az új konzervatív kormány, amely balközép elődjéhez képest jobban hajlik az atomenergia alkalmazására, közölte: engedélyezi azoknak a reaktoroknak az újraindítást, amelyeket az atombiztonsági felügyelet biztonságosnak talál.

A 2011. március 11-én a földrengés utáni szökőár következtében megrongálódott Fukusima I. atomerőmű balesete a második legsúlyosabb katasztrófa volt az 1986-os csernobili atomerőmű-baleset után: 160 ezer embert kellett kitelepíteni a sugárszennyezett térségből, amelynek egy része lakhatatlanná vált. Az itteni, megrongálódott reaktorok lebontása várhatóan mintegy negyven évig tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezrek tüntettek a kormányzó ellen és mellett Hongkongban

Több tízezren tüntettek a hongkongi kormányzó ellen és mellett Kína különleges igazgatású területén… Tovább olvasom