Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Hihetetlen pazarlás a közlekedési minisztériumban

Hihetetlen pazarlás folyt az elmúlt években a cseh közlekedési minisztériumban - derítette ki az új tárcavezető, Vít Bárta által elrendelt ellenőrzés.
A közlekedési minisztériumban évente tízmilliókat adtak ki olyan dolgokra, amelyek teljesen feleslegesek, illetve sokszorosan felülértékelték a megvett termékeket, valamint a megrendelt munkákat.

A tárca például több száz plüssmacit vett, amelyek nyakában egy sál lógott a minisztérium nevével, tucatnyi láda csokoládés desszertet is vettek, VIP-csomagolásban, s egy gépkocsimosásért vagy virágöntözéséért a reális árak sokszorosát fizették ki. A szolgálati gépkocsikat a kimutatás szerint pedig 30-szor vagy 40-szer mosták meg havonta.

A botrányos adatokat a Mladá Fronta Dnes című liberális lap közölte csütörtökön, és Radek Smerda miniszterhelyettes hivatalosan is megerősítette. Smerda szerint a második félévben ezeket a kiadásokat mind eltörölték, minek következtében a tárca mintegy 20-30 millió koronát takarít meg.

Az ellenőrzés eredményének kézhez vétele után a miniszter a tárca három legfelsőbb gazdasági vezetőjét és néhány más felelőst azonnal menesztett. Bár a miniszterek természetesen nem foglalkoznak a virágok öntözésével, vagy az autók mosásával - állítják a lapban megszólaltatott gazdasági szakértők - a végső felelősség mégis elsősorban az övék.

Néhány érdekes nyilvánosságra került adat. A minisztérium tavaly például havi 570 500 koronát (több mint 6 millió forint) fizetett egy cégnek a tárca irodáiban lévő 125 darab cserepes virág heti kétszeres megöntéséért.

Az épület egyik folyosójának kifestéséért 197 ezer koronát fizettek ki. A mai átlagárak szerint ezért 5500 négyzetméternyi falat lehetett volna kifesteni. A folyosó ennek csak töredéke.

A miniszter szolgálati gépkocsijának mosásáért az idei első félévben 303 ezer (több mint 3 millió forint) koronát számláztak ki. A kimutatás szerint minden nap - beleszámítva a hét végéket is -legalább kétszer megmosták. Ennek fényében kérdéses, hogy mire használták fel azt az autókozmetikát, amelyre további 54 ezer koronát költöttek.

Nyilvánvaló, hogy számos adat nem felel meg a valóságnak - állapította meg a lap.

Olvasóink írták

  • 1. kekeczke 2010. augusztus 26. 17:29
    „már megijedtem, hogy nálunk . . .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terrorizmus vádjával letartóztattak két embert

Kanada - Terrorizmus vádjával letartóztattak két embert Kanada fővárosában, Ottawában - jelentette… Tovább olvasom