Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

Hitler és Hindenburg már nem díszpolgárok

Adolf Hitler és Paul von Hindenburg a bajorországi Dietramszellben rendelkeztek díszpolgári címmel, egészen mostanáig.
Törölték Adolf Hitlerés a náci diktátort kancellárrá kinevező Paul von Hindenburg német államfő díszpolgári címét a bajorországi Dietramszellben.

A helyi önkormányzat 22 fős képviselő-testületében második nekifutásra sikerült határozni Hitler és Hindenburg díszpolgári címének eltörléséről. Az első próbálkozás 8 képviselő ellenállásán bukott meg. Az ügy felháborodást keltett, holokauszt-túlélők és politikusok botrányosnak nevezték az előző héten hozott döntést.

Az ügyet ezért ismét napirendre vették - számolt be szerdán a bajor közszolgálati műsorszóró társaság (Bayerischer Rundfunk). A testület kedd esti ülésén nyilvánosan bocsánatot kért az elhibázott döntésért, majd két helyi lakos - egy író házaspár - tartott előadást arról, hogy miként irtották ki a nácik a családjuk egy részét.

Ezután a testület egyhangúlag megszavazta a díszpolgári cím visszavonásáról szóló javaslatot.

A náci rezsim bukásáig mintegy négyezer németországi település adományozott díszpolgári címet a diktátornak. Arról nincs statisztika, hogy hány helyen vonták vissza a döntést. Becslések szerint a települések többségében ez megtörtént.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végrehajtották az idei utolsó kivégzést az Egyesült Államokban

A 48 éves Johnny Dale Blacket egy lovasoktatót ölt meg, méreginjekcióval hajtották végre rajta a halálos ítéletet. Tovább olvasom