Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Hitler fociedző volt, Auschwitz pedig egy vidámpark?

Minden huszadik skóciai gyermek úgy hiszi, hogy Hitler német fociedző volt, és 6 százalékuk gondolja azt, hogy a holokauszt megemlékezés a második világháborús végéről - derült ki tanulmányból, amelyet egykori frontharcosok szövetsége tett közzé pénteken.
A tanulmány keretében több lehetséges választ is feltüntető kérdőívet töltettek ki 2000 gyermekkel november 11., az első világháborúnak véget vető tűzszüneti megállapodás aláírásának (1918) évfordulója alkalmából. A válaszok alapján megállapítható, hogy a gyermekek többségének igen sommás ismeretei vannak a két világháborúról, jelentős részüknek pedig fogalma sincs a lényegről.

A felmérés szerint a 9 és 15 év közötti gyermekek 77 százaléka tudja, hogy Hitler a náci párt vezére volt, de 13,5 százalékuk azt hiszi, hogy ő fedezte fel 1650-ben a gravitáció elméletét, 14 százalékuk pedig tudni véli, hogy ő volt a brit védelmi miniszter a második világháború idején.

A megkérdezettek 85 százaléka tudta ugyan, hogy mi a holokauszt, 6 százalékuk azonban azt hitte, hogy a háború befejezéséről való megemlékezés.

A megkérdezett gyermekek 70 százaléka tudta pontosan, mi Auschwitz, de 15 százalékuk azt hitte, hogy vidámpark.

A gyermekek zavaros válaszokat adtak arra is, hogy melyik állam dobta le az első atombombát. Több mint 41 százalékuk tudta, hogy az Egyesült Államok, de 31 százalékuk szerint Japán volt, míg 19 százalékuk Németországra tippelt.

"A kérdőívre adott egyes válaszok valósággal sokkoltak bennünket. Az iskolások országunk jövőjét jelentik, és fontos, hogy ismerjék a történelmünket" - mondta Jim Panton őrnagy, az Erskine szövetség igazgatója.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2009. november 07. 12:07
    „Általában a gyarmatosítók a koncon szoktak összeveszni.”
  • 1. apátfalvifaszagyerek 2009. november 07. 08:24
    „Az a néhány hülyegyerek szégyen egy olyan országra nézve, amely a náci horda ellen harcolt!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözés egy floridai irodaházban

Egyesült Államok - Lövöldözés történt pénteken a floridai Orlandóban, egy irodaházban, legalább 8… Tovább olvasom