Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Hitler magángyűjteményének festményei kerültek elő

A 7 műalkotás egy csehországi apácazárdában volt. A képek az előzetes becslések szerint mintegy 2 millió eurót érnek.
Egy csehországi apácazárdában bukkant rá Adolf Hitler egykori magángyűjteményének néhány festményére egy cseh történész.

A Prágától 50 kilométerre északra lévő Doksany faluban lévő zárdában találta meg a hét alkotást Jiri Kuchar. Az előzetes becslések szerint a mintegy 2 millió euró (csaknem 580 millió forint) értékű képek a kolostornak abból a részéből kerültek elő, amelybe a látogatók nem mehetnek be.

A hét kép egyike Franz Eichhorstnak, Hitler kedvenc festőjének Sztálingrádi emlékek című monumentális alkotása, amely sebesült német katonákat ábrázol egy lövészárokban a körülöttük folyó harcokkal. Állítólag a festmény Hitler egyik kedvence volt, a sztálingrádi csata katasztrofális kimenetele ellenére.

A náci diktátor magángyűjteményének darabjait a második világháború alatt két további művészeti kollekcióval - Fritz Mannheimer német bankár és a Rothschild-család gyűjteményével - együtt a dél-csehországi Vyssi Brod kolostorába szállították. A Mannheimer-gyűjtemény 1941-ben, a Rothschild-családét 1938-ban foglalták le a nácik.

A háború után az amerikai katonák az utóbbi két gyűjteményt Münchenbe vitték. A most megtalált képeket is vissza akarták szállítani, de végül a Doksany kolostorban hagyták őket.

Jirí Kuchar történész öt éve kezdett kutatásba. Adatai szerint a most megtalált képek egy 45 festményből, 30 szoborból, egy íróasztalból és néhány ajándékból álló gyűjteményhez tartoztak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zenés katonai parádéval búcsúztatják Wulffot

A lemondott német államfővel kapcsolatban egészen péntekig bizonytalan volt, hogy a Bundeswehr… Tovább olvasom