Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Hivatali visszaéléssel és zsarolással gyanúsítják Gyergyószentmiklós polgármesterét

Hivatali visszaéléssel és zsarolással gyanúsítja a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) a hétfőn este őrizetbe vett Mezei Jánost, Gyergyószentmiklós polgármesterét.
Az ügyészség honlapján kedden közzétett tájékoztatás szerint Mezei János 2013-ban polgármesteri minőségében egy olyan 400 négyzetméteres – a Gyilkos-tó partján álló - telek eladásáról kötött adásvételi szerződést egy céggel, amely nem volt eladható. A telek ugyanis a város apportját képezte a Budapest V. kerületével közösen létrehozott Monturist Kft.-ben.

Az ügyészség szerint a polgármester január 17-én felszólította a Monturist Kft. igazgatóját, hogy két napon belül nyújtsa be a lemondását. Azzal fenyegette meg az igazgatót, hogy – amennyiben nem mond le tisztségéről – olyan információkat hoz nyilvánosságra róla, amelyek ellehetetlenítik gyergyószentmiklósi létét. A fenyegetéssel – az ügyészség álláspontja szerint – a polgármester azt akarta elérni, hogy az igazgató álljon el a Monturist Kft. vagyonának visszaszerzését célzó jogi lépésektől.

A DNA kezdeményezte Mezei János 30 napos előzetes letartóztatását, a Marosvásárhelyi Táblabíróság azonban kedd este elutasította ezt, mindössze 60 napos bírósági felügyeletet rendelt el a polgármester esetében. A bírósági felügyelet a román büntetőjogban a lakhely (település) elhagyásának és megváltoztatásának tilalmát, bírósági engedélyhez kötését jelenti, valamint azt, hogy a gyanúsítottnak időről-időre jelentkeznie kell a bíróságon vagy a rendőrségen.

Amint a Székelyhon.ro portál felidézte, a Monturist Kft.-t 1996-ban hozta létre Budapest V. kerületének és Gyergyószentmiklósnak az önkormányzata a gyilkos-tói üdülőtelep idegenforgalmának a fellendítésére. A székelyföldi város a gyilkos-tói telkeivel és ingatlanaival lépett be a cégbe, amelyben 48 százalékos részesedéssel rendelkezett. Egy évvel ezelőtt Mezei János polgármester megállapította, hogy a Monturist semmilyen hasznot nem hoz a városnak, és kísérletet tett arra, hogy visszavegye a cégtől a gyilkos-tói ingatlanokat, de terve meghiúsult.

A Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott Mezei János 2008 óta polgármestere a 86 százalékban magyarok által lakott, 17 700 lakosú Gyergyószentmiklósnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Auschwitzi évforduló – Minden gyűlöletet el kell ítélni

Minden gyűlöletet el kell ítélni - hangoztatta a lengyel elnök az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. Tovább olvasom